SağlıkLenf Düğümü (Lenf Nodu) Nedir? Lenf Düğümü İltihabı Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lenf Düğümü (Lenf Nodu) Nedir? Lenf Düğümü İltihabı Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

04.03.2021 - 20:49 | Son Güncellenme:

Lenf bezleri, vücutta lenfatik dolaşımı sağlayan kontrol noktası olarak çalışır. Bu lenf bezlerinin çapı 1-15 mm aralığındadır. Şekilleri ise yuvarlak ve kapsül şeklindedir. Zincir yapısı oluşturan ve grup şeklinde bulunan bezler olarak bilinir. Bu bezler, vücut dışından olan yani vücuda ait olmayan maddeleri tanır. Lenf bezleri tarafından tanınan bu maddelere karşı savunma hücreleri salgılanır. Lenf bezleri pek çok yerde bulunmakla birlikte iltihabı da oluşabilen bir hastalık çeşididir. Peki lenf düğümü iltihabı nedir, tedavisi nasıldır, neden oluşur? İşte, tüm detaylar.

Lenf Düğümü (Lenf Nodu) Nedir Lenf Düğümü İltihabı Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır

Lenf düğümleri; çene altında, koltuk altında, dirsek çevresinde, boynun önünde ve arkasında, kafa arkasında, kulağın ön ve arkasında, köprücük kemiğinin üst tarafında, kasık ve diz çevrelerinde bulunan düğümlerdir.

Lenf Düğümü İltihabı Neden Olur?

Epstein Barr Virüsü (EBV) sebebi ile oluşan infeksiyöz mononükleoz veya herpetik virüs grubunda bulunan virüslerin nedeniyle ortaya çıkan su çiçeği, zona gibi hastalıkların sonucunda lenf bezi iltihabı oluşabilir. HIV sebebiyle oluşan AIDS'de de vücudun genelinde olan bir lenf bezi büyümesi olabilir. Bazı bakterilerin (streptokok) solunum yolu boyunca ortaya çıkardığı boğaz enfeksiyonları nedeniyle boyun ve çene altı bölgesindeki lenf bezlerinde büyüme ortaya çıkabilir.

Lösemi ve lenfoma gibi vücudun diğer yerlerinde olan kanserlerin lenf düğümlerine de sıçraması durumunda lenf bezleri büyümesi görülür. Romatizma hastalıkları, otoimmün hastalıklar, depo hastalıkları, toksik madde ve çeşitli ilaç kullanımına maruz kalma sebebiyle de lenf bezlerinde büyüme ortaya çıkabilmektedir. Bu büyümeler en çok boyun ve baş bölgesi çevresinde oluşur. Nedeni ise genellikle solunum yolu enfeksiyonlarıdır.

Clavicula (köprücük kemiği) üstünde yer alan büyüme kötü huylu tümörler için uyarıcı görev yapar. Koltuk altında lenf bezi büyümesi oluştuğunda, meme kanseri de önemli hale gelir. Kasıkların çevresinde oluşan lenf düğümleri çeşitli enfeksiyonlar sonucu meydana gelir. 2 cm ve üzeri boya sahip olur.

Lenf Düğümü İltihabı Tedavisi Nasıl Olur?

Lenf bezi büyümesinde tedaviyi hastalığın gidişatı ve altta yatan diğer hastalıklar belirler. Bakteriyel ya da viral kaynaklı büyümelerde ilaç tedavisiyle geçirilebilir. Şişen bölgeye sıcak kompres uygulanması ağrının ve sızının azaltılmasına yardımcı olur. İstirahat etmek, ağrı kesici almak da belli başlı tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Bakteriyel sebeplerle oluşan şişmelerde tedavi olarak antibiyotikler kullanılır. Romatizma hastalıklarına bağlı bir nedenle ortaya çıkan şişme varsa cerrahi işlemi radyoterapi ya da kemoterapi uygulanabilir. Eğer kullanılan ilaçlar sonucunda bir şişme meydana gelmişse ilaç tedavisi bırakılıp diğer tedavi yöntemlerine yönelmek gerekir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Gülben Ergen'den yeni dövme! Tarihlerin anlamı ortaya çıktı
Gülben Ergen'den yeni dövme! Tarihlerin anlamı ortaya çıktı

Cadde | 19.04.2025 - 07:31

Her dönem adından söz ettiren, son zamanlarda Demet Akalın ile yaşadığı gerilimle tekrar konuşulan Gülben Ergen'den yeni dövme geldi.

Yazarlar