09.03.2021 - 13:00 | Son Güncellenme:
Günümüzde uygulanan laparoskopik cerrahi yöntemi merak edilen uygulamalardan birisidir. Özellikle bu cerrahi yöntem belirli hastalıklarda sıklıkla uygulanmaktadır.
Laparoskopik Nedir?
Laparoskopik geniş ameliyat kesilerin kullanmadan uygulanan boyutları 1 santimetreden küçük 3 veya 5 kesi içinden borucukların geçirilmesi ile yapılan bir cerrahi işlemdir. Leğen kemiği organları ve karın içi organları cerrahi tedavisinde tercih edilmektedir.
Hal arasında laparoskopik yöntemi kapalı ameliyat olarak bilinmektedir. Açık ameliyatlara göre ise daha az hasar verir ve minimal invaziv cerrahi yöntemi olarak da tanımlanmaktadır.
Laparoskopik Nasıl Yapılır?
Diğer ameliyatlarda olduğu gibi laparoskopik ameliyatlarda da genel anestezi uygulanmaktadır. Bu cerrahi yöntemde operasyon karın alt kısmından uygulanan kesi ile başlamaktadır. Kesiler vücut içine giriş ve çıkışı kolaylaştıran trakor adı verilen laparoskopik cerrahi aletleri kullanılır. Bu kesilere ince borular yerleştirilir ve boru aracılığı ile vücut içerisine kamera sokup çıkarabilmek mümkün olmaktadır.
Laparoskopik Cerrahi Ne Anlama Gelir?
Laparoskopik cerrahi kapalı ameliyat olarak da adlandırılmaktadır. Belirli hastalıklarda kullanılan bu ameliyat açık ameliyatlara göre daha az hasar verir. Özellikle risk faktörlerinin daha çok azaltması nedeniyle laparoskopik cerrahi yöntemi tercih edilmektedir.
Laparoskopik Cerrahi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Birçok hastalığın teşhisi ve tedavisi için laparoskopik cerrahi yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem en çok safra kesesi ameliyatları, kist cerrahisi, miyomların alınması, rahim alınması ve fallop tüplerin bağlanması gibi operasyonlarda tercih edilmektedir. Bunlar dışında laparoskopik cerrahinin tercih edildiği hastalıklar şunlardır:
- Karın ağrısı araştırılması
- PID teşhisi
- Aşırı regl kanamalarında teşhis koyma
- Yumurtalık kistlerin tedavisinde
- Dış gebeliklerde
- Follop tüpü, yumurtalık ve uterusun alınması
- Apandist ile ilgili rahatsızlıkların teşhisinde
- Bağırsağın kesilmesi gereken hastalıkların tedavilerinde
- Mide ülseri tedavisinde
- Obezite cerrahisinde
- Kasık ve karın bölgesindeki fıtık tedavisinde kullanılmaktadır.