05.03.2021 - 13:32 | Son Güncellenme:
Krup sendromu, 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla görülmekle birlikte sonbahar sonu, kış ve bahar aylarında görülen virüslerin sebep olduğu bir üst solunum yolu hastalığı olarak ifade edilmektedir. Gırtlak çevresini tutan, ses teli bölgesini ve ses tellerinin hemen altındaki hava yolunun en dar bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Kız çocuklarına nazaran erkek çocuklarda daha sık görülen kulp hastalığı bulaşıcıdır. En büyük nedeni virüsler olarak görülen kulp hastalığı, çoğunlukla enfekte olan çocukların öksürmesi veya hapşırması ile yayılır.
Krup Hastalığı Nedir?
Krup hastalığı, 6 ay - 3 yaş arası çocuklarda daha fazla görülen enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu tıkanıklığı rahatsızlığıdır. Krup hastalığında ana nefes borusu girişinin şişmesi neticesinde öksürük ve nefes darlığı problemleri yaşanır. Sonbahar, kış ve bahar aylarında daha sık görülen bu önemli rahatsızlığın sebebi uzmanlar tarafından virüsler olarak açıklanmaktadır. Virüslerin sebep olduğu krup hastalığının en fazla çocuklarda görülmesinin sebebi hava yollarının daha dar olmasıdır. Bu hastalık, hava yollarının iltihaplanmasına ve mukus üretiminin artmasına neden olarak ödeme zemin hazırlar.
Krup Hastalığı Ne Zaman Geçer?
Krup hastalığına dair pek çok husus merak edilmektedir. Bu hususlardan biri de krup hastalığının ne zaman geçeceğidir. Çoğu krup vakası, çabuk geçmekte ve genel olarak 3-7 gün sürmektedir. Krup hastalığında ilk 2 gece epey zorlu geçmekte nadir olarak da hava yolu solunuma engel olacak biçimde şişmektedir. Zatürre de krup hastalığında ender görülen ciddi komplikasyonlardandır. Bir çocuk sık sık krup geçiriyorsa alerji ya da reflüden kaynaklanan problemler için araştırılma yapılmalıdır.
Bebeklerde ve Çocuklarda Krup Hastalığı Tedavisi
Krup hastalığı, hafif klinik tabloda genellikle 3-5 gün içerisinde iyileşmektedir. Pek çok hasta evde tedavi edilebilmektedir. Bununla birlikte daha ağır seyreden ve nefes almakta zorlanan bebek ve çocukların mutlaka hastaneye yatarak krup tedavisi görmesi gerekir. Ağır olgularda epinefrin ve kortizonlu ilaçlar ses tellerindeki ödemin azaltılmasında kullanılmaktadır. Bu ilaçlar tıbbi olarak ağızdan ya da inhaler şekilde uygulanmaktadır.