Maliye Bakanlığı'nın 56 yıl sonra ortaya çıkarılan tablolarına değer biçilemiyor
Mustafa İSTEMİ - ANKARA
TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin gelirlerini toplamak, bu gelirleri bütçe yasaları doğrultusunda harcanmasını sağlamak görevini yürüten Maliye Bakanlığı'nın, "gizli serveti" 56 yıl sonra ortaya çıktı.
Bakanlığın 1942 yılı bütçesine "
Devlet dairelerinin duvarlarını süslemek ve sanatçıları desteklemek" amacıyla konulan "Sanat Eseri Satın Alma Ödeneği" ile Maliye de "yatırımcı" bakanlıklar arasında yerini aldı.
Ödenek sayesinde alınan, Halil Paşa'dan Ayvazovski'ye, yerli ve yabancı ünlü ressamların yağlı boya tabloları halen Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Başbakanlık, Devlet Daireleri, Saraylar, Devlet Konukevleri ile bazı müzelerde bulunuyor. Ayrıca yanan Sait Halim Paşa yalısından kurtarılan tablolarda bu kapsama giriyor.
55. Hükümet zamanında, Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından farkedilen ve hemen başlatılan bir araştırma sonucu, sadece Maliye'de 56 yıl önce satın alınan 150 tablo bulundu. Değer biçilemeyen eserlerin, derhal bakım ve resterasyonları yaptırıldı. Yetkililer, devlet dairelerinin duvarlarında gerçek anlamda bir sanat koleksiyonunun bulunduğunu açıkladı.
Kimler var
Aralarında Şeref Akdik'in görkemli "Atatürk Ahlatlıbel kazısında" adlı tablosunun da yer aldığı sanat eserlerinde imzası bulunan Türk ressamlardan bazıları şöyle: "Halil Paşa, Şevket Dağ, Hikmet Onat, Sami Yetik, Hayri Çizel, Nazmi Çekli, Üsküdarlı Cevat, Ali Rıza Beyazıt, Saip Özeren, Naci Kalmukoğlu, Ercüment Kalmık, Ayetullah Sümer, Seyfi Toray, E. Vecih Bereketoğlu, Saip Tuna, Ali Halil Sözer, Cevat Dereli, M. Turgut Tokat, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu."