Sağlığımız söz konusu ama kızartmayı seviyoruz. O halde usulüne göre yapalım
      Yiyeceğin direkt olarak, kızgın yağda pişirilmesi yöntemi olan kızartma, sağlıklı beslenme açısından pek tavsiye edilen bir yöntem olmamakla birlikte, yiyeceğe kattığı lezzet bakımından vazgeçemediğimiz bir pişirme usulü. Özellikle, genç yaşlı hepimizin severek yediği patates kızartmasından veya yaz aylarında sofralarımızı süsleyen, domates soslu patlıcan, biber kızartmasından nasıl vazgeçebiliriz? Kızartma, sadece lezzetini sevdiğimiz için değil, zaman darlığı çektiğimiz için sıklıkla uyguladığımız bir yöntem. Madem bu yöntemden vazgeçemiyoruz, hiç olmazsa birkaç püf noktasını aklımızda bulundurarak, sağlığımız ve damak tadımız için, en iyi ve en doğru kızartmayı yapalım.
Et kalınlığı bir santim olmalı
      Kızartmanın sağlıklı beslenme mönülerinin dışında tutulmasının başlıca nedenlerinden biri, yiyecekler kızardıktan sonra tavada kalan yağın da tüketilmesi. Özellikle tavuk ve et, kızartma sırasında sularını bıraktıkları için, yağın lezzeti artar ve bu lezzetli malzemeyi ziyan etmek istemeyenler, yağı da tabaklara servis eder. Halbuki tavuk ve etin sularını muhafaza ederek kızarmaları daha doğru. Bunun için etlerin kalınlığının bir santimi geçmemesine dikkat edin. Birkaç
yemek kaşığı kızdırılmış yağda, harlı ateşte 1- 2 dakika kızartın. Bu yöntem özellikle, az ve orta pişmiş et sevenlere tavsiye edilir. Bazı yiyecekler galeta ununa bulanarak kızartıldıklarında daha lezzetli oluyorlar. Özellikle galeta ununa bulanarak kızartılan
balık filetosu, dövülmüş ya da kuşbaşı doğranmış tavuk eti ve biftekten alınan sonuç oldukça iyi. Et dilimleri önce çırpılmış yumurtaya daha sonra galeta ununa bulanarak kızartılıyor. Tavuk ve sebze dilimleri ise önce una, daha sonra çırpılmış yumurtaya ve
son alarak galeta ununa bulanarak kızartılıyor. Yağ miktarı tavanın dibini örtecek şekilde olmalı. Daha fazla yağ, bu tip kızartmaların fazla yağ çekerek hem lezzetsiz hem de sağlık açısından zararlı olmasına neden oluyor. Kızartmanın lezzetli olması için ne yumurtaya ne de galeta ununa tuz ekmeyin.
Önce patates sonra patlıcan...
      Patates, patlıcan, biber gibi sebzeler bol yağda kızartılmalılar. Eğer hepsini aynı yağda kızartacak olursanız sıralamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Önce patates, sonra patlıcan ve en son biber. Patates ve patlıcanların kuru olmasına, biberin ise çekirdeklerinin tamamen temizlenmiş olmasına dikkat edin.
     Â
GÜNÜN YEMEĞİ      6 kişilik / Hazırlama süresi: 50 dk.
      Sodalı Börek
      Malzemeler:
      5 yufka, 200 gr. lor peyniri
      1 demet maydanoz, 1 su bardağı sıvıyağ, 3 yumurta sarısı, 2 şişe soda, tuz, karabiber, kırmızıbiber
      Hazırlanışı:
      Maydanozu incecik kıyıp lor peyniri, tuz, karabiber ve kırmızıbiberle karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine yufkanın birini yerleştirin. Üzerine peynirli karışımdan yayıp tekrar yufka ile kapatın. 2 yemek kaşığı yağ gezdirip tekrar yufkayı yayın. Yufka bitinceye kadar bunu tekrarlayın. Böreği kareler halinde kesip üzerine kalan yağı gezdirin. Yumurta sarısını sürün. Sodayı fazla köpürtmeden eşit miktarda dökün. 180 derece ısıdaki fırında kızarıncaya kadar pişirin.
      Not: Lezzet dergisi arşivinden alınmıştır.
     Â
GÃœNÃœN MÖNÃœSÜ     Â
Zeytinyağlı taze fasulyeSodalı börekAyran