Hamburger, lahmacun yiyerek de zayıflamak mümkün. Mesele bu besinleri yağa değil, enerjiye dönüştürmekte
      Diyet günümüzde 7’den 70’e herkesin sorunu. Ancak ‘nasıl’ sorusunun yanıtı çok çeşitli. Piyasada dolaşan “mucize" diyetlerin, kimi zaman yarardan çok zarar verdiğini belirten diyetisyenler, genel kanının tersine sevilen her gıdayı yasaklayarak diyet yapılamayacağını söylüyorlar. Yanlış diyet programlarıyla kişinin, “açlık" noktasına tırmanıp, sağlığını bile kaybedebildiğini belirten diyetisyenler, diyet listesinin kişinin beğenisi ön planda tutularak hazırlanması gerektiğini vurguluyorlar.
     Â
Ekmek sabıkalı mı?      Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Diyet Hizmetleri Müdürlüğü’nde görev yapan uzman diyetisyen Fatma Turanlı, kilo vermek isteyen hastanın ruh halini şöyle açıklıyor: “Kilo vermek aslında dünyanın en kolay işi. Ama, kişi çoğu zaman travmatize olduğu için bir o kadar da zor. Bize gelenlerin yüzü önce karanlıktır. Ama giderek aydınlanır. Bir hastayı tanımadan, onu tedavi edemezsiniz. Çılgınca çikolata yiyen, kebaplardan taviz vermeyen birisini, yasaklı bir dünyaya iterseniz, 3-4 ay sonra eski alışkanlıklarına döner. Yoğurt mucizevi, ekmek sabıkalı olamaz. Doğa, bize birçok imkan sunuyor. Önemli olan, bunları nasıl kullanacağımız. Hamburger, lahmacun yiyerek de zayıflamak mümkün. Sadece bu besinleri yağa değil, enerjiye dönüştürmek önemli. "
      Diyet tedavisi, kilo vermenin ötesinde, yeni bir yaşam biçimi kazanmayı amaçlamalı. Kilolarından nefret eden, umudu kırılmış ve beden imajını kaybeden bir kişinin rejim yapma fikrini aklından çıkartarak, onun yerine tamamen farklı bir beslenme düzenine geçmesi önerilmeli.
     Â
Yaşam biçimini değiştir      Ankara Bayındır Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Doç. Dr. Sevim Keçecioğlu, Roche için hazırladığı “Diyet ve Aktivite Önerileri" adlı kitapçıkta, kişinin zevkine göre hazırlanacak beslenme planının önemine değiniyor. Diyet yapanların günde üç öğün yemeyi alışkanlık haline getirmesini öneren Doç. Dr. Keçecioğlu, her öğünde 2-3 dilim ekmek veya ekmek yerine geçen yiyecek grubundan 2-3 porsiyon yemeyi öneriyor.
      En büyük tehlike ise, dışarda, evdekinden fazla yemek yenmesi. Porsiyonlara dikkat etmek şart. ‘İstediğin kadar ye’ gibi önerilere sıcak bakılmamalı."
     Â
Az miktarda yemek pişirin. Markete gitmeden liste hazırlayıp, listeye sadık kalın. Kendi siparişiniz olmayan yemekten yemeyin. Yemek biter bitmez sofradan kalkın. Artan yemeği içi görünmez kaplarda saklayın. Şişmanlatıcı yiyecekleri evde bulundurmayın. Tatlıya başlamadan önce bekleyin ve hâlâ gerçekten aç olup olmadığınıza karar verin. Her öğün bol bol su için. Atıştırmak istediğinizde sizi oyalayacak uğraşlar bulun.
Mönü önerileri
     ÂKahvaltı
     ÂÖneri 1: 2 parça yarım yaÄŸlı beyaz peynir, 2 dilim kepek ekmeÄŸi, 1- 2 domates veya greyfurt veya 1 portakal, ÅŸekersiz çay.
     ÂÖneri 2: 1 haÅŸlanmış yumurta, bir parça yarım yaÄŸlı beyaz peynir, 2 -3 zeytin 1 -2 domates, ÅŸekersiz çay.
     ÂÖneri 3: 1 fincan yarım yaÄŸlı veya yaÄŸsız süt, 3 -4 kaşık yulaf gevreÄŸi, 1 greyfurt
     ÂÖneri 4: 1 kepçe mercimek çorbası, 1 dilim kepekli ekmek, 1 portakal.
     ÂHafif öğünler
      2 -3 dilim ekmek ile şunlardan birini seçebilirsiniz: 50 gram. fırında tavuk veya hindi (2 yaprak marul ile) 50 gram yağsız biftek (1- 2 kırmızı turp ile) 100 gram ton balığı salamura (2 yemek kaşığı haşlanmış mısır ile) 4 yemek kaşığı mercimek püresi veya fava (limon ve 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)
     ÂAna öğünler
      Yemeklerinize kepekli ekmek, sınırsız sebze (patates hariç) veya yağsız salata eşlik edebilir. Yemeğe lezzet katmak için otlar veya baharatlar kullanabilirsiniz. Tavuk, hindi, etli biber dolma, etli sebze yemeği,
      bir kepçe mantı, karnıyarık, zeytinyağlı biber dolması,
      2 adet içli köfte, yoğurt ve mevsim meyvelerini öğünlere yayabilirsiniz.