09.09.2015 - 16:36 | Son Güncellenme:
Malzemeler
1 adet küçük elma ayıklanıp, çekirdekleri alınmış
1 adet olgun armut ayıklanıp çekirdekleri alınmış
1/2 bardak ev yapımı yoğurt
3 çorba kaşığı haşlanmış kinoa
¼ çay kaşığı vanilya ( çay kaşığının ucu ile az miktar)
Hazırlanışı
Elma ve armut cam rendede rendelenir. Soğumaya bırakılır. Soğuyan meyvelere vanilya ekleyip ezilir. Yoğurt ve kinoa ilave edilir. Tekrar ezilerek servis edilir.
NOT: Elma ve armut yumuşayana kadar 5-8 dakika buharda da pişirilebilir. Fakat taze olana nazaran bir miktar daha fazla vitamin değerinden kaybeder.
Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu
Kinoa dışında yoğurt, elma ve armut, tümü bağırsak dostu olan besinlerdir. Özellikle bağırsak düzensizliği olan bebekler için tam bir şifa birlikteliği. Bağırsak için, meyvelerin lif oranları ve yoğurdun probiyotik özelliği bulunmaz kaynaklar. Kinoa'ya gelince…Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyidir. Lizin gibi temel amino asitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerir. En önemli özellikleri ise, tam protein olması ve glüten içermemesidir. Kinoa tohumları tam protein kategorisindedir. Yani vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir. Tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir ve bu özelliği ile vejetaryenler arasında oldukça popülerdir. Kinoa, kolesterolü yüksek ve yağ içeren hayvansal protein kaynaklarına göre daha sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülebilir. Bir diğer çok önemli özelliği glüten içermemesi olan kinoa, bu nedenle Çölyak hastaları ve glütensiz diyet uygulayanlar için bulunmaz bir alternatiftir.
Tarif: Executive Chef Ayşe Nil Dinler