03.12.2021 - 15:54 | Son Güncellenme:
Keten tohumu lif sağlıklı yağ ve antioksidanlar içermektedir. Kahvaltılık gevreklere, yoğurda ve samoothie ya da salatalara katılarak tüketilmektedir. İçerdiği lif oranı ile tokluk hissi verir ve zayıflamaya yardımcı olur.
Keten tohumu 2 metre boylarında yetişen keten bitkisinden elde edilir. Çok eski zamanlardan bugüne kadar insanlık tarafından sağlık amaçlı olarak tüketilmiştir. Keten tohumu ve keten tohumu yağı alternatif tıpta da kullanılmıştır. İçeriği bakımından vücudu daha dirençli ve sağlıklı bir duruma getirir. Bu sebeple uzun yıllardır keten tohumunun faydaları önemli olmuştur.
Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Keten tohumu yüksek oranda lif içerir. İçerdiği lif ile tokluk hissi yaratır, kan şeker seviyesini kontrollü şekilde tutar bu nedenle diyet programları için oldukça uygundur. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de kilo vermek isteyenlere yardımcı olur. Yüksek lif oranı ile de sindirim sistemi hastalıklarına karşı çok yararlıdır, kabızlık gibi sorunları da çözer. Kabızlık sorunu yaşayanlar günde bir kaşık toz haline getirilmiş keten tohumu tüketebilirler. Keten tohumu bağırsak fonksiyonlarını çalıştırır.
Keten tohumu zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Genel sağlığı koruyucu etkisi vardır. İçerdiği E vitamini ile kemik sağlığını korur ve cildi sağlıklı bir görünüme kavuşturur.
Keten tohumu kanser ile savaşta da önemli bir yerdedir. Yapılan araştırmalar da etkili olduğu kanserler bulunmuştur. Fakat kesinleşmesi için daha çok bilimsel anlamda olan araştırmaya ihtiyaç vardır.
Keten tohumu E vitamini içerdiği için cilt hücrelerini yenileyici özelliği vardır. Yenilenen cilt hücreleri yaşlılığa bağlı olarak oluşan kırışıklıkları önlemeye yardımcı olur. Keten tohumu yağı da ciltte oluşan sivilce ve egzama gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Saçlarım dökülmesini de önler. Bunun için günde bir kaşık toz halinde keten tohumu tüketmeniz yeterli olacaktır.
Keten Tohumu Ne İşe Yarar?
Kalp ve damar hastalıkları olan kişilerde günlük bir kaşık keten tohumu tüketebilirler. Keten tohumu yağı sivilce, rosacea ve egzama vakalarında iltihaplı cilt bölgelerini iyileştirebilir. Bu yağın topikal uygulaması güneş yanıklarını etkili bir şekilde tedavi eder.
Düzenli tüketilen keten tohumu kan basıncını dengeler. Yüksek tansiyon gibi risklerin önüne geçer. Kötü kolesterol ve kan şekerini de düşürecektir.
Keten tohumu yüksek bir temel amino asit indeksine sahip olan ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu proteinlerin günlük alımının çoğunu sağlayan zengin diyet proteinleri kaynağıdır. Keten tohumu, sadece balık yağı ile elde edilen, büyük bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Omega-3 yağ asidi vücuttaki iltihapla savaşan en aktif ajandır. Enflamasyon, kalp hastalıklarının, astımın, alerjilerin, diyabetin ve hatta bazı kanserlerin önde gelen nedenidir. Keten tohumu da nefrit vakalarında böbrek iltihabı oranını azaltmak için tavsiye edilmiştir.
Keten tohumu % 100 glutensizdir ve bu nedenle gluten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişiler tarafından yenilebilir. Bununla birlikte, keten tohumu içeren her ürünün, glutensiz olarak otomatik olarak onaylanmadığını belirtmek önemlidir.
Keten tohumu içinde bulunan ligandlar, östrojenik özelliklerinden dolayı hormon replasman tedavisine alternatif olarak kullanılabilirler ve böylece menopozdaki kadınlarda menopoz ve artrit semptomlarını azaltırlar.
Adet kanaması olan kadınlarda, düzenli keten tohumu tüketiminin, döngü değişikliklerini ve yumurtalık disfonksiyonunda bir azalmayı önlediği görülmüştür.
Keten tohumu tüketimi “kuru göz” sendromunu ve ayrıca, omega-3 yağ asitleri gözdeki hasarlı sinirlerin neden olduğu bir göz hastalığı olan maküler dejenerasyon riskini azaltabilir.
Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?
Keten tohumunu çiğ olarak tüketmemekte fayda vardır. Çiğ ya da olgunlaşmamış keten tohumları toksin içerebilir. Pişireceğiniz yemeklere keten tohumu katmayın. Bunun yerine, keten tohumlarını aşağıdaki şekilde tüketebilirsiniz:
- Kahvaltılık gevreklere ekleyerek
- Yoğurta karıştırarak
- Smoothie ya da salatalara katarak
Keten Tohumunu Kimler Tüketmemelidir?
Aşağıda sıralanan tıbbi durumların bir ya da daha fazlasına sahip bireyler keten tohumu tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır:
- Kan sulandırıcı kullananlar (varfarin ya da aspirin)
- Steroid olmayan antienflamatuvar ilaç kullananlar
- Kolesterol düşürücü ilaç kullananlar
- Hormona duyarlı meme ya da rahim kanseri olanlar
- Hamile ve emzirenler
- Keten tohumuna alerjisi olanlar