YaşamKendi etrafında dönüyor, sırrını çözen yok! Tapınak mı yoksa askeri üs mü?

Kendi etrafında dönüyor, sırrını çözen yok! Tapınak mı yoksa askeri üs mü?

18.08.2024 - 06:49 | Son Güncellenme:

İspanyolca 'göz' anlamına gelen Arjantin'in Buenos Aires eyaletindeki Paraná Deltası'nda bulunan El Ojo Adası, sahip olduğu ilginç özellikler nedeniyle tüm dikkatlerle üzerine çekiyor. Öyle ki ada pek çok farklı ülkede, hareket eden veya yüzen adalardan farklı olarak kendi ekseni etrafında dönüyor. Peki, hakkında çok sayıda şehir efsanesi türetilen El Ojo’nun sırrı ne? İşte cevabı.

Kendi etrafında dönüyor, sırrını çözen yok Tapınak mı yoksa askeri üs mü

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Pergelle çizilmiş gibi kusursuz bir şekle sahip olan Arjantin’in Buenos Aires eyaletindeki Paraná Deltası'nda bulunan 120 metrelik El Ojo, gören herkesi hayrete düşürüyor. Çünkü ada, kendi ekseni etrafında saat yönünde sürekli hareket ediyor. Peki, sahip olduğu özelliklerle pek çok şehir efsanesinin ve komplo teorilerinin odağındaki adanın sırrı ne?

Haberin Devamı

İspanyolca 'göz' anlamına gelen El Ojo, dünyada eşi benzeri görülmemiş şekli ve hareket eden yapısıyla pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Şehir efsanelerine konu olan adaya yukarıdan bakıldığında devasa bir gözü andırıyor. Adanın ne zaman, nasıl oluştuğunu kimse bilmiyor. Ancak Arjantinli film yapımcısı Sergio Neuspiller tarafından keşfedilen adanın, 2003 yılından bu yana var olduğu biliniyor.

Kendi etrafında dönüyor, sırrını çözen yok Tapınak mı yoksa askeri üs mü

ADA NEDEN DÖNÜYOR?

Ada, bulunduğu bölgedeki diğer coğrafi yapılardan farklı özelliklere sahip olmasıyla tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Bunlardan birinin bu ilginç adanın üstünde bulunduğu su kütlesinin, bölgedeki diğer su kaynaklarından çok daha berrak ve soğuk olması. Bunun yanı sıra adanın arazi yüzeyinin, çevredeki arazi yüzeylerinden çok daha sert ve sağlam olduğu görülüyor. Ancak adayı ilginç hale getiren tek şey bunlar değil.

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Singapur ve daha pek çok farklı ülkede, hareket eden veya yüzen adalara rastlamak mümkün. Ancak bir adanın kendi ekseni etrafında dönmesi, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir olay olması nedeniyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor. El Ojo'nun neden kendi ekseni etrafında döndüğü bilinmiyor ancak bilim insanları bu durumu akıntıya bağlıyor.

Haberin Devamı

Kendi etrafında dönüyor, sırrını çözen yok Tapınak mı yoksa askeri üs mü

Bazı açıklanamayan özelliklere sahip olması nedeniyle El Ojo’nun, doğaüstü güçlere ev sahipliği yaptığı hakkında inanışlar var. Öyle ki kendi ekseni etrafında sürekli olarak hareket etmesi, doğaüstü bir enerji kaynağı tarafından yönlendirildiği düşüncesine yol açıyor. Kimisi ise adanın etrafında gizemli olaylar yaşandığını söylüyor.

İŞİN İÇİNDE UZAYLILAR MI VAR?

Kimi inanışa göre de El Ojo’nun gizemli yapısı, gizli bir askerî tesis olmaya elverişli. Gizli deneylerin ve teknolojik araştırmalarının burada yapıldığı söylense de bu söylentiler için elle tutulur bir kanıt  yok. Ancak adanın konumu, eski medeniyetler tarafından kutsal bir ritüel alanı olarak kullanılmaya elverişli bir yerde. Özellikle adanın dairesel şekli ile çevresindeki su kanalı, eski bir tapınma ya da ibadet alanı olabilir.

Karşılaşılan her ilginç vakada ortaya atılan uzaylı teorisi El Ojo için de mevcut. El Ojo’nun uzaylılar tarafından inşa edilmiş gizli bir uzay üssü ya da izleme noktası olduğu iddialar arasında. Ancak tüm bu teorilerin, bilimsel açıklaması yok. Yani ortaya atılan iddialar için somut bir bulgu yok fakat konuya dair çeşitli inanışlar var.

Kendi etrafında dönüyor, sırrını çözen yok Tapınak mı yoksa askeri üs mü

GİZEMİ ÇÖZÜLEMİYOR

Pek çok şehir efsanesinin göbeğinde yer alan El Ojo adası üzerine yapılmış olan bilimsel çalışmalar da oldukça sınırlı. 2016 yılında mühendis Ricardo Petroni, adanın gizemini çözmek için bir araştırmaya  adım attı. Planları arasında su altı dalışları, drone verileri toplama ve toprak analizi yapmak vardı ancak proje desteklenmediğinden hedeflerine ulaşmadı. Bu nedenle El Ojo ile ilgili şimdiye dek tam anlamıyla bilimsel araştırma ya da akademik çalışmaya rastlamıyoruz. Adanın sadece akıntılarda ve rüzgârdan dolayı döndüğü tahmin ediliyor. Sonuç olarak, bilimsel araştırmalar yetersiz olduğu için ada hakkında sürekli komplo teorileri üretilmeye devam ediyor.

Yazarlar