04.11.2015 - 17:27 | Son Güncellenme:
ABD’de osteoporozdan kaynaklı, 65 yaşını geçmiş yaklaşık 54 milyon vatandaşın kemik yoğunluğunda azalma olduğu tespit edildi ve bu rakamın gelecekte daha da artması bekleniyor. 43.4 milyon kişinin osteopeni, 10.2 milyon insanın ise osteoporoz hastası olduğu belirtiliyor. Uzmanlar bu sağlık bombasının milyonlarca kişinin hayatını mahvedeceğine ve sağlık servislerinin işlerini zorlaştıracağına inanıyor.
Osteoporoz nedir?
Güçlü kemikler sağlıklı vücut için temeldir. Çocukluğumuzdan bu yana sağlıklı kemikler için temeller inşa ederiz ve bu 30 yaşına geldiğimizde zirve noktasına ulaşır. Bu süreçten sonra vücudumuzun amacı eski kemikleri kaybetmek ve yeni oluşanları korumaktır. Fakat osteoporoz hastalarında kaybedilen kemik yoğunluğu aynı hızda yerine konmamaya başlar ve ortaya osteoporoz hastalığı çıkar.
Kemik yoğunluğu T cetveli ile ölçeklendirilir ve belirlenir. T cetveline göre 0 - 0.1 normal kemik gücünü gösterir, 0.1 ile 2.4 arası osteopeni ve 2.5 ve üzeri ise osteoporoz hastalığı olduğunu gösterir.
Düşük kemik yoğunluğunun belirtileri nelerdir?
İlk evrelerinde belirtiye rastlamadıklarını belirten hastalar, kemikleri kırılmaya başlayana kadar osteoporoz olduklarını fark etmediklerini belirtirken, osteoporozun ne denli ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çekiyorlar. Eğer çok şiddetli olana kadar fark edilmez ise kırıklar ile kendini göstermeye başlıyor ve şiddetli safhalarda hastaların hapşırdıklarında bile kemiklerinin kırılabileceği belirtiliyor.
Düşük kemik yoğunluğuna ne sebep olur?
Osteoporozun risk faktörleri arasında genetik sebepler, yemek bozuklukları, düşük kalorili diyetler bulunuyor. Menopoza girmiş kadınlar diğer kadınlara göre daha fazla risk altında.
Osteoporoz nasıl teşhis edilir?
Osteoporoz yalnızca DEXA tarama olarak bilinen yüksek yoğunluklu X-ray cihazıyla tespit edilebiliyor. Bu tarama ile omurgadaki ve kalçalardaki kemik yoğunluğu belirlenir ve T cetveline göre derecelendirilir.
Osteoporoz engellenebilir mi?
Kesin bir çözüm olmamakla birlikte yüksek kalsiyumlu diyetler ve vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler sağlam kemik yoğunlu inşa etmeye yardımcı olur. Eğer harhangi bir risk faktörünü bulundurduğunuzu düşünüyorsanız ya da kemik yoğunluğunuzu öğrenmek istiyorsanız bir doktora görünün ve kemik taramanızı yaptırın.