19.01.2018 - 11:59 | Son Güncellenme:
Günlük ne kadar karbonhidrat alınmalıdır?
Günlük alınan enerjinin yüzde 55-60'ı karbonhidratlardan, yüzde 10-15'i protein, yüzde 25-30'u ise yağdan sağlanmalıdır. Vücudun harcadığı enerjinin büyük bir bölümünü karbonhidratlar sağlar. Tüm dokular, enerji gereksinimlerini karşılamak için karbonhidratları kullanır. Beyin dokusu, enerji için sadece karbonhidratları kullanır. Beynin sadece glikoz kullanıyor olması, her gün yeterli karbonhidrat alınması için en önemli sebeptir. Aksi halde, vücut dokuları kaynak olarak kullanılır. Günlük enerji ihtiyacınız ve metabolizmanızın düzenli çalışması için günlük en az 100-125 gram karbonhidrat alımı yapmalısınız.
Düşük kaliteli ve yüksek kaliteli karbonhidratların farkları nelerdir?
Yüksek kaliteli bir karbonhidrat tüketilirken gerekli olan mineral vitaminleri alabilirsiniz ve kendinizi dinç hissedebilirsiniz. Düşük kaliteli karbonhidrat tüketiminde ise kan şekeriniz aniden yükselir ve bu yükseliş çok kısa sürede vücut tarafından dengelenir. Bu yüzden tekrar enerji ihtiyacı hissetme süreniz de düşer.
Yüksek kaliteli karbonhidratlar nelerdir?
Yüksek kaliteli karbonhidratlar lif vitamin ve mineral açısından zengindir. Lif bakımından zengin olan yüksek kaliteli karbonhidratlar sindirilirken daha fazla enerji yakılmasını sağlar. Bu şekilde daha az kalori alırsınız ve aldığınız kalori vücudunuz tarafından daha uzun bir sürede yakılır.
Yüksek kaliteli karbonhidrat hangi besinlerde bulunur?
Kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, patates, bulgur, yeşil sebzeler ve kepekli gevrekler yüksek kaliteli karbonhidratlara örnektir.
Düşük kaliteli karbonhidratlar nelerdir?
Düşükkaliteli karbonhidratlar vücut tarafından hızlıca sindirilir. Az miktarda lif ve şeker molekülleri içerirler. Kan şekerinizi hızla yükselten düşük kaliteli karbonhidratlar sizi uzun süre tok tutmazlar ve yeniden enerji ihtiyacı hissedersiniz. Bunun yanı sıra diyabet ve kilo alma gibi problemler de düşük kaliteli karbonhidratları yoğun olarak tüketen kişilerde daha sık görülmektedir.
Düşük kaliteli karbonhidratlar hangi besinlerde bulunur?
Beyaz ekmek, makarna, çikolatalar, şekerli tatlılar, asitli içecekler, beyaz şeker ve meyve suları düşük kaliteli karbonhidratlara örnektir.