Sağlıklı BeslenmeKarbonhidrat İçermeyen Besinler Nelerdir?

Karbonhidrat İçermeyen Besinler Nelerdir?

04.11.2021 - 04:19 | Son Güncellenme:

Kanda dolaşan glikozun pek çoğu, yediğiniz karbonhidratlardan ve şekerlerden gelir. Şeker hastalığında, vücudunuz kanda glikoz olarak dolaşan enerjiyi yetersiz bir şekilde kullanır. Bu da kan şekeri seviyelerinizin normal değerlerin daha da üzerine çıkmasına yol açar. Karbonhidratlar vücut için en önemli ana enerji kaynağıdır. Aynı zamanda beyin için de gerekli olan tek yakıttır. Karbonhidrat içermeyen besinler nelerdir sizler için derledik.

Karbonhidrat İçermeyen Besinler Nelerdir


Karbonhidrat, vücudun ana enerji kaynakları arasında yer alır. Bunun yerine, kan şekerini düzenli olarak kontrol etmek için alınan miktarı da yakından takip etmek ve en az üç öğün olarak almak gerekir.

Karbonhidrat İçermeyen Besinler Nelerdir?

Karbonhidratlar, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Karbonhidratlar, yiyeceklerde yer alan tüm şekerleri meydana getirir. Bunlar ise nişasta, şeker ve diyet lifi içerir. Karbonhidratlar ister doğal kaynaklı isterse de eklenmiş olsun, vücut hücrelerine enerji sağlayabilmek için glikoza dönüşür. Bu nedenle de hepsinin kan şekeri üzerinde önemli bir etkisi vardır.

Karbonhidratlar iki ana gruba ayrılır. Bunlardan ilki ise; basit karbonhidratlardır. Bunların en yaygın olanları ise, glukoz (dekstroz), laktoz, fruktoz ve sükrozdur. Vücut tarafından hızlı bir şekilde emilirler. Bunlar ise, meyveler ve sularıdır.

İkincisi ise, karmaşık karbonhidratlardır. Bu karbonhidratlar, nişasta ismi verilen uzun bir zincirde bir araya getirilen birkaç birim kadar glikozdan meydana gelir. Vücut tarafından daha yavaş bir şekilde emilirler ve yiyeceklerin tadını da tatlı hale getirmezler. Genellikle nişastalı yiyecekler şeklinde adlandırılan nişasta içeren yiyeceklerde yer alırlar.

Karbonhidrat içeren besinler ise şunlardır;

Haberin Devamı

Krakerler

Ekmekler

Pirinç ve makarna

Tahıllar

Patates

Baklagiller

Diyet lifi de kompleks karbonhidratların oldukça önemli bir parçasıdır. Diğer yandan tüm karbonhidratların aksine, vücut tarafından ne sindirilebilir ne de emilir. Çünkü kan şekeri seviyeleri üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

Karbonhidrat Nasıl Tüketilmeli?

Karbonhidratların kan şekeri düzeyine çok önemli bir etkisi vardır. Bu nedenle de tüketilen miktarı kontrol etmek ve tüketimini gün içinde en az 3 öğün olacak şekilde iyi dağıtmak çok önemlidir. Besin değeri iyi olan (mineral, vitamin ve lif bakımından zengin) olan gıdalar arasında yer alan karbonhidratları tercih etmeniz gerekir.

 

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar