04.11.2021 - 04:19 | Son Güncellenme:
Karbonhidrat, vücudun ana enerji kaynakları arasında yer alır. Bunun yerine, kan şekerini düzenli olarak kontrol etmek için alınan miktarı da yakından takip etmek ve en az üç öğün olarak almak gerekir.
Karbonhidrat İçermeyen Besinler Nelerdir?
Karbonhidratlar, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Karbonhidratlar, yiyeceklerde yer alan tüm şekerleri meydana getirir. Bunlar ise nişasta, şeker ve diyet lifi içerir. Karbonhidratlar ister doğal kaynaklı isterse de eklenmiş olsun, vücut hücrelerine enerji sağlayabilmek için glikoza dönüşür. Bu nedenle de hepsinin kan şekeri üzerinde önemli bir etkisi vardır.
Karbonhidratlar iki ana gruba ayrılır. Bunlardan ilki ise; basit karbonhidratlardır. Bunların en yaygın olanları ise, glukoz (dekstroz), laktoz, fruktoz ve sükrozdur. Vücut tarafından hızlı bir şekilde emilirler. Bunlar ise, meyveler ve sularıdır.
İkincisi ise, karmaşık karbonhidratlardır. Bu karbonhidratlar, nişasta ismi verilen uzun bir zincirde bir araya getirilen birkaç birim kadar glikozdan meydana gelir. Vücut tarafından daha yavaş bir şekilde emilirler ve yiyeceklerin tadını da tatlı hale getirmezler. Genellikle nişastalı yiyecekler şeklinde adlandırılan nişasta içeren yiyeceklerde yer alırlar.
Karbonhidrat içeren besinler ise şunlardır;
Krakerler
Ekmekler
Pirinç ve makarna
Tahıllar
Patates
Baklagiller
Diyet lifi de kompleks karbonhidratların oldukça önemli bir parçasıdır. Diğer yandan tüm karbonhidratların aksine, vücut tarafından ne sindirilebilir ne de emilir. Çünkü kan şekeri seviyeleri üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Karbonhidrat Nasıl Tüketilmeli?
Karbonhidratların kan şekeri düzeyine çok önemli bir etkisi vardır. Bu nedenle de tüketilen miktarı kontrol etmek ve tüketimini gün içinde en az 3 öğün olacak şekilde iyi dağıtmak çok önemlidir. Besin değeri iyi olan (mineral, vitamin ve lif bakımından zengin) olan gıdalar arasında yer alan karbonhidratları tercih etmeniz gerekir.