Mutfak / ÅžULE ÅžENTARLI
      Aynı topraklarda uzun yıllar birlikte yaşandığında, kültürlerin ortak birçok noktalar barındırması kaçınılmaz oluyor. Aynı iklim şartları, aynı tarım ve hayvan ürünleri, zaman zaman ortak yaşamlar Yunan mutfağını bizim mutfağımızla benzer kılmış. Hatta bu
yemek Türk mutfağının mıdır, yoksa Yunan mutfağının mıdır tartışmaları bile çıkıyor. Öyle ki, yemek isimleri bile neredeyse aynı, sadece dilden gelen eklemelerle farklılaşıyor. Ama ister onların olsun, ister bizim, hepsi lezzetli.
      Yunanistan da tipik bir Akdeniz ülkesi. Zeytinyağı,
balık, taze sebze ve etler ülke mutfağının ana karakterini belirliyor. En çok kullanılan sebzelerin başında patlıcan, bamya, domates, biber ve patatesi saymak mümkün. Akdeniz ülkesi olduğu için bol bol zeytinyağlılar da yapılıyor. Taze nane, maydanoz ve dereotu ağırlıklı yaprak sarması bizimkiyle aynı gibi. Bunun dışında etli lahana, biber ve domates dolması da gözde yemeklerden. Ülkenin en yaygın yemeklerinden olan tavuk dolması; pirinç, peynir, kuru üzüm, ceviz, dolma fıstığı ile hazırlanıyor. Bizim dönere benzer bir yemek de onlarda çok yaygın. Domuz etiyle yapılan bu dönere onlar suvlakia ismini vermişler. Yaz aylarının yoğun sıcağında domates, salatalık, soğan, bir çeşit peynir olan feta, kalamata zeytin ve tabii ki zeytinyağından oluşan salata neredeyse akşam yemeği yerine geçiyor. Yunan mutfağının önemli bir parçası da mezeler. Tavernalarıyla ünlü ülkenin en yaygın mezeleri zeytinyağlı yaprak sarması, feta, sarmısaklı misket köftesi,
balık yumurtasından yapılan taramosalada (tarama), karides, pilaki. Yine bizim rakıya benzer ama daha hafif bir içki olan uzo, sakız kokulu mastika ve şaraplar bunları tamamlayan içkiler. Paskalya yortusunda oğlak çevirmek, büyük perhizin ilk gününde ise balık ve sütlü yiyeceklerden yememek de gelenekler arasında. Özel günlerde vassilopitta adı verilen kutsanmış tatlı, bir tür ekmeğin içine para ya da uğur getireceğine inanılan başka nesneler konarak dağıtılıyor. Dinsel nedenlerle hazırlananların dışındakilerle bizim mutfağımızın ne kadar benzediğini görüyorsunuz. Bizim için Yunanistan’da geçirilecek bir tatilde herhalde en kolay alışılacak şey yemekleri olmalı.
GÜNÜN YEMEĞİ
     Â
Aromalı karides     Â
Malzemeler: 800 gr karides, 1 kereviz sapı, 1 soğan, 1 havuç, 2 defne yaprağı, 1 çay bardağı beyaz şarap, 1 demet maydanoz, 1/2 kg patates, 5 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke
     Â
Hazırlanışı: İri doğranmış havuç, soğan, defne yaprağı, maydanoz, kereviz sapını şarap, beş bardak su ve tuzla haşlayın. Temizlenmiş karidesleri bu suyun içinde beş dakika pişirin. Süzüp soğumaya bırakın. Patatesleri haşlayıp püre haline getirin. Dövülmüş sarmısağı ekleyin. Azar azar sirke ve zeytinyağı ilave ederek krema haline getirin. Tuzunu da ekledikten sonra karidesle birlikte servis yapın.
GÜNÜN MÖNÜSÜ
     Â
Aromalı karides
      Karışık kızartma
      Salata
      Kavun