Editörün SeçtikleriKapı komÅŸumuzun mutfağı

Kapı komşumuzun mutfağı

15.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kapı komşumuzun mutfağı

Kapı komşumuzun mutfağı


Mutfak / ÅžULE ÅžENTARLI

       Aynı topraklarda uzun yıllar birlikte yaşandığında, kültürlerin ortak birçok noktalar barındırması kaçınılmaz oluyor. Aynı iklim şartları, aynı tarım ve hayvan ürünleri, zaman zaman ortak yaşamlar Yunan mutfağını bizim mutfağımızla benzer kılmış. Hatta bu yemek Türk mutfağının mıdır, yoksa Yunan mutfağının mıdır tartışmaları bile çıkıyor. Öyle ki, yemek isimleri bile neredeyse aynı, sadece dilden gelen eklemelerle farklılaşıyor. Ama ister onların olsun, ister bizim, hepsi lezzetli.
       Yunanistan da tipik bir Akdeniz ülkesi. Zeytinyağı, balık, taze sebze ve etler ülke mutfağının ana karakterini belirliyor. En çok kullanılan sebzelerin başında patlıcan, bamya, domates, biber ve patatesi saymak mümkün. Akdeniz ülkesi olduğu için bol bol zeytinyağlılar da yapılıyor. Taze nane, maydanoz ve dereotu ağırlıklı yaprak sarması bizimkiyle aynı gibi. Bunun dışında etli lahana, biber ve domates dolması da gözde yemeklerden. Ülkenin en yaygın yemeklerinden olan tavuk dolması; pirinç, peynir, kuru üzüm, ceviz, dolma fıstığı ile hazırlanıyor. Bizim dönere benzer bir yemek de onlarda çok yaygın. Domuz etiyle yapılan bu dönere onlar suvlakia ismini vermişler. Yaz aylarının yoğun sıcağında domates, salatalık, soğan, bir çeşit peynir olan feta, kalamata zeytin ve tabii ki zeytinyağından oluşan salata neredeyse akşam yemeği yerine geçiyor. Yunan mutfağının önemli bir parçası da mezeler. Tavernalarıyla ünlü ülkenin en yaygın mezeleri zeytinyağlı yaprak sarması, feta, sarmısaklı misket köftesi, balık yumurtasından yapılan taramosalada (tarama), karides, pilaki. Yine bizim rakıya benzer ama daha hafif bir içki olan uzo, sakız kokulu mastika ve şaraplar bunları tamamlayan içkiler. Paskalya yortusunda oğlak çevirmek, büyük perhizin ilk gününde ise balık ve sütlü yiyeceklerden yememek de gelenekler arasında. Özel günlerde vassilopitta adı verilen kutsanmış tatlı, bir tür ekmeğin içine para ya da uğur getireceğine inanılan başka nesneler konarak dağıtılıyor. Dinsel nedenlerle hazırlananların dışındakilerle bizim mutfağımızın ne kadar benzediğini görüyorsunuz. Bizim için Yunanistan’da geçirilecek bir tatilde herhalde en kolay alışılacak şey yemekleri olmalı.

GÜNÜN YEMEĞİ

     ÂAromalı karides

     ÂMalzemeler: 800 gr karides, 1 kereviz sapı, 1 soÄŸan, 1 havuç, 2 defne yaprağı, 1 çay bardağı beyaz ÅŸarap, 1 demet maydanoz, 1/2 kg patates, 5 diÅŸ sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke

     ÂHazırlanışı: Ä°ri doÄŸranmış havuç, soÄŸan, defne yaprağı, maydanoz, kereviz sapını ÅŸarap, beÅŸ bardak su ve tuzla haÅŸlayın. TemizlenmiÅŸ karidesleri bu suyun içinde beÅŸ dakika piÅŸirin. Süzüp soÄŸumaya bırakın. Patatesleri haÅŸlayıp püre haline getirin. Dövülmüş sarmısağı ekleyin. Azar azar sirke ve zeytinyağı ilave ederek krema haline getirin. Tuzunu da ekledikten sonra karidesle birlikte servis yapın.

GÜNÜN MÖNÜSÜ

     Â
  • Aromalı karides
         Â
  • Karışık kızartma
         Â
  • Salata
         Â
  • Kavun
  • Vücut Kitle Ä°ndeksi Hesaplama

    Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

    VKÄ° HESAPLA
    Yazarlar