29.03.2021 - 10:32 | Son Güncellenme:
Kalp, vücuda gerekli olan kanın pompalanmasını sağlayan hayati öneme sahip bir organdır. 4 boşluktan ve kapakçıktan oluşan kalp, kanın doğru yöne akmasını sağlar.
Kalbin Bölümleri ve Bu Bölümlerinin Görevleri Nelerdir?
Kalp yaşam için en gerekli organlardan biridir ve dolaşım sisteminin ana elemanıdır. Oksijen yüklü kanı vücuda pompalayarak organ ve dokuların çalışmasına yardımcı olan kalp, pek çok farklı kısımdan oluşur. En temel halde kalp, 4 boşluktan meydana gelir. Neredeyse tamamı kastan meydana gelen kalp, özel yapısı sayesinde büzülmeye, sıkışmaya ve genişlemeye elverişlidir. Bu özellik kalbin kan pompalama görevini yerine getirmesini sağlar.
Kalbi oluşturan boşluklardan ikisi atrium (kulakçık), diğer ikisi de ventrikül (karıncık) olarak adlandırılır. Bu boşluklardan her birinin farklı bir görevi vardır. Sol kulakçık, oksijen yönünden zengin olan kanı kalbe alma görevine sahiptir.
Kalbe girdikten sonra mitral kapağa ulaşan oksijenli kan sol karıncığa gelir. Sol karıncık kanın aorta pompalanmasını sağlar. Temiz kan aorttan bütün vücuda dağılır. Kalbin sol üst kısmı sağ kulakçık olarak adlandırılır. Sağ kulakçık oksijeni az olan kanı vücuttan toplar. Toplanan kan triküspid kapaktan geçerek sağ karıncığa ulaşır ve buradan temizlenmek üzere akciğerlere gönderilir.
Kalbin Yapısı ve Genel Anatomisi
Kalp boşluklarının yanı sıra mitral kapak ve trküspid kapak olarak adlandırılan iki tane kapakçığa sahiptir. Bu kapakçıkların doğru zamanda açılıp kapanması pis kanın ve temiz kanın kalpte karışmasını önler. Kalpte bu kapakçıkların dışında, aortta ve pulmoner arterlerde de kapakçıklar bulunur. Kapakçıkların temel görevi kanın kalp boşluklarına dönmesini önlemek ve kalbin atmasını desteklemektir.
Kalbin oldukça karmaşık bir yapısı vardır. Kalp sahip olduğu kompleks yapısı ve hayati işleviyle yaşam için gerekli bir organdır. Kalbin içinde kalp boşluklarını birbirine bağlayan çok sayıda kan damarları da bulunur.