Editörün Seçtikleriİyi omletin on altın kuralı

İyi omletin on altın kuralı

05.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İyi omletin on altın kuralı

İyi omletin on altın kuralı


Omlet deyip geçmemeli. Kurallara dikkat edilirse, umulmadık bir lezzet yakalanır


Birkaç yumurta ve biraz baharatla yapılan omletler hem pratik olması açısından hem de besleyici değeri bakımından mutfağımızda önemli bir yer tutuyor. İçine ekleyeceğiniz malzemelerle daha da zenginleştirebileceğiniz bu pratik yemeği yapmak için birkaç kuralı uygularsanız, sonuç çok güzel olacaktır.
Pişirmenin sırları
Omlet yaparken ısıyı tavanın her tarafına dağıtmaya uygun, mümkünse teflon bir tava kullanın. Tavanın yüzeyi orta büyüklükte olmalı. Böylece malzeme eşit olarak yüzeye dağılacaktır. Omlet tavanızı deterjanla telleyerek yıkamayın. Tava yüzeyinin dümdüz ve pırıl pırıl olması gerekir. Mümkünse sarıları daha canlı olan köy yumurtalarından kullanın.
Yumurtaları uzun süre çırpmayın. Omletin dokusu bozulabilir.
En fazla altı yumurta kullanarak omlet pişirin. Ama en ideali 2 yumurtadan yapılan küçük omletlerdir. Pişirmesi daha az risk taşır. Omlet yaparken tereyağı kullanın. Margarin veya sıvıyağ kötü bir tat bırakıyor. Tereyağını eritirken yakmayın, yanık yağı kullanmayın. Tereyağı köpürünce yumurtaları tavaya dökebilirsiniz. Yumurtaları tavaya attığınızda ateşin altını açın. Yumurtanın yüzeyi pişip de kaygan bir görüntü oluştuğunda ateşi azaltın. Biraz daha lezzet katmak isterseniz, bir yemek kaşığı süt veya krema ekleyin. Yumurtaların aklarını ayrı sarılarını ayrı çırpın. Sonra biraraya getirerek tekrar çırpın ve bu şekilde pişirin. Omletiniz daha hafif olacaktır.
Çeşit çeşit omlet
Omlet genel olarak çırpılmış yumurtanın kızgın yağda kısa sürede pişirilme esasına dayanıyor. Yumurtalar katılaşınca bir spatula ile yavaş yavaş tavadan ayıracağınız omletin seri bir hareketle ters tarafını çevirmeniz gerekiyor. Sade hazırlayacağınız omletleri tabağa alıp arasına hazırladığınız farklı iç malzemelerinden koyar sonra da katlayarak servis yapabilirsiniz. Patatesli, peynirli maydanozlu harçlar güzel bir lezzet katacaktır...Maydanoz da omlete çok yakışan bir çeşni. Aslında yakışan pek çok malzemeyi ekleyebilirsiniz. Mantar, beyaz veya kaşar peyniri, haşlanmış patates ilk anda akla gelenler. Yumurtanın içerdiği proteini ve ek malzemelerin besin değerlerini düşünürseniz, omlet, özellikle çocuklar için harika bir yiyecek.

GÜNÜN YEMEĞİ
Tırtıl Kurabiye
Malzemeler
2 su bardağı un
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı süt
1/2 paket margarin
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı dövülmüş
damla sakızı
1/2 çay kaşığı karbonat
Hazırlanışı
Tırtıl kurabiye yapmak çok zevkli bir iş. Önce malzemenin tümünü elde veya blender yardımı ile yoğurup yumuşak bir hamur elde edin.
Sonra bu karışımı krema torbasına alarak “S" harfi şeklinde veya başka bir şekilde yağlanmış tepsiye sıkın. 180 dereceya ayarladığınız fırında 15 dakika kadar kurutmadan pişirip servis yapın.



Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar