Editörün SeçtikleriÄ°ster acı ister tatlı

İster acı ister tatlı

22.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İster acı ister tatlı

İster acı ister tatlı


       Mutfağımızda çok geniş bir kullanım alanı var biberin. Özellikle Doğu kentlerinde daha bir önem kazanıyor. Çünkü bu kesimde biberin acısı da yemeklerin temel özellikleri arasına giriyor. Biberin ana vatanı Güney Amerika. Buradan Avrupa’ya getirilmiş. Osmanlı döneminde de Balkanlar’da ve Macaristan’da biber çeşitlerinin tarımı yapılırmış.
       Biber, C vitamini açısından zengin, potasyum ve kalsiyumu bol bir sebze. Öncelikle acı olanlar ve olmayanlar diye iki gruba ayırmak gerekiyor biberleri. Sonra bunlar da kendi içinde başka türlere ayrılıyorlar. Türkiye’de dolmalık biberden acı bibere kadar birçok tür yetişiyor. Mutfaklarında acının ağır bastığı birçok ülkenin kendine özgü biberleri var. Mesela Tayland’da yetişen sarı biberler, daha az acı olan bu yöreye özgü biberlerdir. Meksika’da tüketilen jalapeno türü biberler ise yeşil renkte küçük ama çok acıdır. Asya ve Güney Amerika’da yetişen bizim de süs biberi olarak adlandırdığımız küçük kırmızı biberler o coğrafyada çok rağbet gören biberlerdir.
       Bizim mutfağımızda biberin kullanım alanı son derece çok. Dolmasından kızartmasına, salçasından turşusuna kadar pek çok şekilde faydalanabiliyoruz. Taze olarak tükettiğimiz gibi toz olarak ya da kurutarak da kullanabiliyoruz. Gaziantep, Maraş, Bursa, Sakarya yörelerinde yetiştirilen kırmızı konik biçimli biberler tozbiber yapımında en çok kullanılan tür. Bir kilo konserve biber salçası için ortalama 30 kilo kadar biber kullanıldığını biliyor muydunuz? Anadolu’da evlerde yapılan biber salçaları lezzet açısından yemeklere ayrı bir zenginlik veriyor. Özellikle mercimek köftesi, kısır, bulgur pilavı gibi yiyeceklerin havasını değiştiriyor. Biberde bulunan capsorubin ve capsomthin isimli maddeler değerli bir boyar özellik taşıdıklarından ilaç endüstrisinde de kullanılıyor.
     Â

     ÂGÃœNÃœN YEMEĞİ
       4 kişilik / Hazırlama süresi: 30’

     ÂYoÄŸurtlu havuç

     ÂMalzemeler
       1/2 kg. havuç, 1/2 kg. yoğurt, 3 diş sarmısak, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı ceviz, tuz, pulbiber

     ÂHazırlanışı
       Havuçları kazıyıp rendeleyin. Zeytinyağında havuçları 20 dakika kısık ateşte soteleyin. Tuzunu ilave edip, soğumaya bırakın. Sarmısakları ve cevizi dövüp, yoğurtla karıştırıp havuçların üzerine dökün. Pulbiber ve isterseniz de kıyılmış dereotu ve maydanozla süsleyin.




Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKÄ° HESAPLA
Yazarlar