Sağlıkİşitme Testi Nedir, Nerede Yapılır? İşitme Testi Türleri Nelerdir?

İşitme Testi Nedir, Nerede Yapılır? İşitme Testi Türleri Nelerdir?

13.03.2021 - 10:24 | Son Güncellenme:

İşitme kaybı genellikle yaşla birlikte gelir. Fakat her yaştan insanı etkileyebilir. Yapılan araştırmalara göre 50 yaşın üzerindeki kişilerin en az yüzde 25'i işitme kaybı yaşamaktadır. Bu nedenle işitme testi nedir, nasıl yapılır ve türleri nelerdir gibi konuları derledik.

İşitme Testi Nedir, Nerede Yapılır İşitme Testi Türleri Nelerdir

İşitme testleri, işitme duyunuzu test etmek ve değerlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Kolay ve ağrısız olan bu test yalnızca işitme kaybınız olup olmadığını değil, aynı zamanda işitme kaybınızın derecesini belirlemektedir.

Haberin Devamı

 İşitme Testi Nedir?

 İşitme testi, işitme duyunuzun ne kadar iyi çalıştığını test etmektedir. Seslerin yoğunluğunu, tonunu, denge sorunlarını ve iç kulağın işleviyle ilgili diğer sorunları test eder. Nitelikli bir işitme uzmanı tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir işitme değerlendirmesi, sahip olduğunuz işitme kaybının türünü ve mevcut tedavi seçeneklerini tanımlayabilir.

 İşitme kaybı herkesi etkileyebilir ve genellikle yavaş yavaş ilerler ve semptomlar yaşayana kadar fark edilmesi zor olabilir. İşitme kaybının, yaşam kaliteniz üzerinde bir etki de dahil olmak üzere genel sağlığınız üzerinde uzun süreli etkileri olabilir. Ses yoğunluğu ölçü birimi desibeldir. Sağlıklı bir insan kulağı, fısıltı gibi alçak sesleri duyabilir. Bunlar yaklaşık 20 desibeldir.

Haberin Devamı

 İşitme Testi Neden Yapılır?

 Ne kadar iyi duyabileceğinizi belirlemek için yapılan bir testtir. Bu, rutin bir taramanın parçası olarak ya da işitme kaybı nedeniyle yapılmaktadır. İşitme kaybının yaygın nedenleri ise şunlardır;

  • Doğum kusurları,
  • Kronik kulak enfeksiyonları,
  • Anormal bir kemik büyümesi, kulak içindeki yapıların düzgün çalışmasını engellediğinde ortaya çıkan otoskleroz gibi kalıtsal koşullar,
  • Kulakta bir yaralanma,
  • Ménière hastalığı ya da iç kulağı etkileyen bir otoimmün hastalığı gibi iç kulak hastalıkları,
  • Yüksek seslere düzenli maruz kalmak,
  • Yırtılmış kulak zarıdır.

 İşitme Testi Türleri Nelerdir?

 İşitme testi iki aşamalı bir başlangıç ​​süreci gerçekleşir. Öncelikle adınız, doğum tarihiniz, adresiniz ve tedavi için onayınız dahil olmak üzere bilgilerinizin kaydı tamamlanır. Daha sonra teste alınma sebebiniz belirlenir. gürültüye maruz kalma, ailenizde işitme kaybı öyküsü ve kulaklarda çınlama semptomları ile ilgili soruları içeren bir sözlü yazılı teste tabi tutulursunuz. Daha sonra alerjiler, soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonları ve etkilenmiş kulak kiri gibi sorunlara odaklanarak işitme kaybının kökenine inilir. İşitme testi türleri şunlardır;

  • Yetişkinler için işitme testleri,
  • Bebekler ve çocuklar için işitme testleri,
  • Çevrimiçi işitme testleri olmak üzere üç farklı türde yapılmaktadır.

 Odyometri Riskleri Nelerdir?

 Odyometri muayenesi özel bir hazırlık gerektirmez. Tek yapmanız gereken randevunuza zamanında gelmek ve işitme uzmanının talimatlarını takip etmektir. Ayrıca işitme testlerinin herhangi bir riski yoktur.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar