16.09.2023 - 09:36 | Son Güncellenme:
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan çalışmalara göre günümüzde Dünya üzerinde 32 milyonu çocuk olmak üzere 360 milyondan fazla insan işitme kaybı ile hayatına devam ediyor. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon kişinin işitme kaybından muzdarip olduğu tahmin ediliyor. İşitme kaybının tıbbi müdahaleler ile düzeltilebildiğini ifade eden Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Doğukan Özdemir, "İşitme kayıplarını 'koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı' ile tamamen düzeltebiliyoruz" dedi.
'BU AMELİYATLARLA TAMAMEN DÜZELEBİLİYOR'
Doç. Dr. Doğukan Özdemir, "Biyonik kulak ameliyatı duyması hiç olmayan çocuklarımızın biyonik kulak ameliyatı sayesinde akranları gibi duyacağı, akranları ile beraber aynı şartlarda yetişeceği bir ameliyattır. Yeni doğan çocuklarımız, doğduğu kliniklerde tarama programına alınır. İşitme testi yapılır. Bu işitme testinde işitme kaybı olan hastaları bize gelirler. Bizde burada bölge tarama merkezi olarak hizmet vermekteyiz. Bizim kliniğimizde bu çocuklarımıza ayrıntılı olarak işitme kaybı testi yapılır. Akabinde çocukların daha iyi duymalarını sağlayacak işitme cihazları takılır. Bazı çocuklarda işitme tama yakın kayıp olur. Bunlarda işitme cihazı çok fayda vermeyeceği için koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı ile tamamen düzeltmiş oluyoruz. Aynı ameliyatlar sonrada işitme kaybına bağlı olarak gelişen durumlarda da yapılabilir. Bu ameliyatlarla işitme tamamen düzelebilmektedir" diye konuştu.
'DERHAL DOKTORA BAŞVURUN'
KBB Araştırma Görevlisi Dr. Levent Ay ise, "İşitme kaybı olan hastalarımız çocukluk ve yetişkinlik çağında görülebildiği gibi çocukluk çağında okul başarısında düşme ve konuşma bozuklukları ile kendini gösterebiliyor. Yetişkin çağda sosyal izolasyon ve unutkanlık olarak kendini gösterebiliyor. İşitme kaybı olduğunu fark eden hastalarımız öncelikle en yakın kulak burun boğaz hekimine başvurması gerekiyor. Yapılan tetkikler sonucunda uygun tedavi yöntemleriyle tedavi edilebiliyorlar. Ayrıca çocuk hastalarımız doğduktan sonra yeni doğan tarama programları sonucu işitme kaybı tespit edildiğinde tarafımıza yönlendiriliyor. Gerçekten işitme kaybı varsa öncelikle bu hastalarımızı işitme cihazları takıyoruz. Fayda görmeme durumunda ise halk arasında biyonik kulak ameliyatı olarak bilinen operasyonu yapıyoruz. Bu ameliyat sonucunda çocuklarımız akranları ile aynı konuşma seviyesine geliyor. Başarılı bir şekilde kendi eğitim hayatlarına devam ediyorlar. İletişimde bir engel yoktur" ifadelerini kullandı.