22.11.2024 - 06:56 | Son Güncellenme:
Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr -Dünyanın en büyük ham petrol arzına sahip olan Venezuela, özellikle 1950'lerden 1980'lere kadar Güney Amerika'nın en zengin ekonomileri arasındaydı. Yüksek yaşam standardıyla birçok göçmeni çeken ve istikrarlı bir büyüme yaşayan ülkede bu durum 1980'lerde petrol fiyatları düşmesiyle tersine döndü. 21. yüzyılda sosyalist popülist Hugo Chávez, 1999'da başkanı oldu ve birçok Venezuela işletmesinin çökmesine veya millileştirilmesine yol açan bir tür sosyalizm (Bolivarcı Devrim) uyguladı. Devlet tarafından işletilen PDVSA petrol şirketini tasfiye ederek binlerce işçinin yerine hiçbir teknik uzmanlığı olmayan siyasi destekçileri getirdi. Bu durum Venezuela ekonomisinin çökmesine ve milyonlarca vatandaşın ülkeden kaçmasına neden oldu. Bu şartlar altında ekonomik sıkıntıları hafifletmek için alternatif çözümler bulmak gerekiyordu. Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, hem ekonomik sıkıntıları hafifletmek hem de hükümetin finansal kontrolünü sürdürebilmek için alternatif çözümler arıyordu. İşte tam da bu esnada, günümüzün devrimsel teknolojisi blok zinciri ve kripto paraların doğuşu Venezuela’nın deyim yerindeyse imdadına yetişti.
Hugo Chávez ve halefi Nicolás Maduro'nun liderliğinde Venezuela ekonomisi çöktü. GSYİH (gayrisafi yurt içi hasıla) 10 yıldan kısa bir sürede yüzde 80 düştü. Ülke ekonomisi 2014 yılından bu yana yolsuzluk, mal kıtlığı, işsizlik, petrol sektörünün kötü yönetimi ve hiperenflasyonla karakterize ediliyor. Bu durum ülkenin son yıllarda hiperenflasyon ve Amerika’nın yaptırımlarının etkisiyle tarihinin en kötü ekonomik krizlerinden birini yaşamasına neden oluyor. Ülkenin ana gelir kaynağı olan petrol fiyatlarının 2014'te düşüşe geçmesi de Venezuela'nın finansal yapısını alt üst etti. 2017'deki yaptırımlar da ülkenin uluslararası ticaret yapabilme kapasitesini neredeyse tamamen bitirerek ülkeyi oldukça zor bir durumda bıraktı.
ÇAREYİ BİTCOİN MADENCİLİĞİNDE BULDU
Blok zinciri ve kripto para gibi teknolojilerin de ülkenin zorlu ekonomik koşullarını rahatlatmak için kullanılması mantıklı bir çözüm olarak görüldü. Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Venezuela’nın askeri sığınaklarda Bitcoin madenciliği yaparak söz konusu zorlu şartları hafifletebileceğini düşünerek bu konuda kolları sıvadı.
ELEKTRİK BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR
Bitcoin madenciliği, güçlü bilgisayarlarla yapılan bir süreç olduğundan yoğun miktarda elektrik gerektirse de ülkede elektriğin maliyetinin düşük olması (neredeyse bedava) bu konuda oldukça büyük bir avantaj sağlıyor. Bu durum da Venezuela'da Bitcoin madenciliğinin oldukça kârlı olmasını sağlıyor.
Hükümet, askerî üslerde Bitcoin madenciliği yaparak uluslararası yaptırımları delmeyi ve dolar veya euro gibi sert para birimlerine karşı sağlam bir duruş sergilemeyi amaçlıyor. Ek olarak, Venezuela’daki ekonomik sıkıntılar, birçok insanı alternatif çözümler aramaya ittiğinden Bitcoin madenciliği yalnızca hükümet için değil, aynı zamanda bireyler ve özel şirketler için de bir gelir kapısı hâlini almış durumda.
DÜNYA EKONOMİSİ İÇİN SIRA DIŞI BİR ÖRNEK
Her ne kadar geçtiğimiz yıl enerji tüketimini dengelemek için madencilik faaliyetlerine kısıtlama getirmiş olsa da Venezuela hükümetinin genel anlamda bu faaliyetleri çeşitli şekillerde desteklediği ve süreçleri kolaylaştırdığı söyleniyor. Özetle, Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro’nun Bitcoin madenciliği yoluyla ekonomiyi canlandırma çabaları uzun vadede etkili olacak mı bilinmez ancak Venezuela’nın bu yenilikçi yaklaşımıyla dünya ekonomisi için sıra dışı bir örnek teşkil ettiğini söylemek mümkün.