SağlıkHipoglisemi Nedir? Hipogliseminin Nedenleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipoglisemi Nedir? Hipogliseminin Nedenleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

05.03.2021 - 01:26 | Son Güncellenme:

Hipoglisemi; kan şekerinin 70 mg/dl’nin altına düşmesine denir. Bu; aşırı insülin salgılanmasıyla beraber gelişir. Hipoglisemi; şiddetine göre hafif, orta ve ağır şeklinde sınıflandırılabilmektedir. Peki, hipoglisemi nedir? Hipogliseminin nedenleri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Hipoglisemi hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar.

Hipoglisemi Nedir Hipogliseminin Nedenleri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Hipogliseminin en mühim sebebi; düzensiz ve sağlıksız beslenmedir. Bununla beraber karbonhidrat içerikli diyetlerin zengin olması, sağlıksız yaşam tarzı, kan şekeri düşüklüğünün başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Kan şekerinde yaşanan düşüklük, hayati tehlikelere neden olabilir. Hipogliseminin, herkeste görülme olasılığı vardır.

Haberin Devamı

 Kan şekerinin ayarı oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra hipoglisemi tedavisine geç kalmamak; bilinç kaybının önüne geçilmesine yardımcı olacaktır. Kontrol edilemeyen ve sinsi bir rahatsızlık olmasından ötürü oldukça tehlikelidir ve her an dikkatli olunması gerekir. Şekerin az bir şekilde tüketilmesi ve düzenli bir şekilde beslenme, hipogliseminin önüne geçer. 

 Hipoglisemi Nedir? 

 Hipoglisemi; kan şekeri seviyesinin problem yaratacak kadar düşmesine denir. Bu konu, sıklıkla insülin kullanan şeker hastalarında görülmektedir. Bunun dışında; insülinoma, böbrek ve karaciğer yetmezliği, pankreas tümörleri adına kullanılan bazı ilaçlar, şekerin düşmesine sebep olabilir. Kan şekeri düzeyine göre şikayetler farklı olmaktadır. İlk önce; açlık hissi, çarpıntı, terleme, sinirlilik, huzursuzluk, baş ağrısı gibi şikayetler olabilmektedir.

Haberin Devamı

 Tedavisinin yapılmadığı halde ve kan şekeri çok düşerse; görme ve konuşma bozuklukları, koma, havale, ölüm ortaya çıkabilir. Hipoglisemi tedavisinde hasta bilinçli bir haldeyse acilen şeker almalıdır. Bilinci kapalı ise, hastalara hastanede damardan şeker verilmektedir. Hipogliseminin oldukça ciddi bir durum olması halinde 112 çağrı merkezinden yardım alınmalıdır. 

 Hipogliseminin Nedenleri Nelerdir? 

 Hipogliseminin başlıca sebepleri; gereğinden fazla antidiyabetik ve insülin kullanmaktır. Bilhassa yemeklerin düzensiz bir şekilde tüketilmesi, hipoglisemiye neden olur. Bunların yanı sıra gereğinden çok alkol tüketmek ve egzersiz yapmak gibi sebeplerde hipoglisemiye sebebiyet verir. İnsülin enjeksiyonlarını yerinin değiştirilmesi ve soğuk ortamlardan çok sıcak yerlere geçmek de hipoglisemiyi ortaya çıkarır. 

 Hipogliseminin Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Kan şekerini ölçme aleti sayesinde kan şekeri ölçülerek, neticesine göre belirtiler belirlenebilir. Kan şekerinin hemen ölçülmesi için olanak yoksa hekim açısından hipoglisemi şiddetine göre tedavi uygulamak gerekir. Tedavi biçimi, hipoglisemi şiddetine göre farklılık göstermektedir. Bu yüzden mutlaka olarak hekimin önerdiği tedavi biçimine uyulmalıdır. 

Haberin Devamı

 Hipogliseminin Belirtileri

 Hipogliseminin en mühim sebebi; düzensiz ve sağlıksız beslenme şeklidir. Karbonhidrat açısından zengin içerikli diyetlerin yapılması, iyi beslenme koşullarının sağlanmaması gibi durumlarda kan şekeri düşüklüğünü etkilemektedir. Hipogliseminin belirtileri ise aşağıdaki gibi olabilir;

 - Titreme,

 - Açlık,

 - Soluk bir cilt rengi,

 - Terleme,

 - Çarpıntı,

 - Huzursuz olma durumu,

 - Dudakta ve dilde karıncalanma hissi şeklinde sıralanabilir. Bu belirtilerin görülmesi halinde ve hipoglisemiden şüphe ediliyorsa acil olarak şeker içerikli besinlerin tüketilmesi gerekir. Bununla beraber kişinin acil olarak alanında uzman bir doktora görünmesi, sağlığı açısından önemli olacaktır. 

 Hipogliseminin Çeşitleri

 Hipoglisemi olarak adlandırılan ve kan şekerinin normalden çok daha fazla düşmesi; en fazla şeker hastalarında görülmektedir. Fakat şeker hastalığı bulunmayan bireylerde de görülebilmektedir. Bunlar ise; diyabetik ve diyabetik olmayan hipoglisemi şeklinde iki farklı başlık altında incelenmektedir. Hipogliseminin bu şekilde kategorilere ayrıldığı belirtilebilir. 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar