08.05.2017 - 18:03 | Son Güncellenme:
“50 yaş altındaki kişilerde en sık makattan kanama nedeni basur veya hemoroidlerdir. Hamilelik, sürekli kabızlık ve yanlış tuvalet alışkanlıkları nedeniyle 50 yaş civarındaki her iki kişiden birinde görülen basur veya hemoroid, makat bölgesindeki damarların genişlemesi (varisi) olarak tarif edilir. Tuvalet kağıdında, tuvaletin haznesinde veya dışkı üzerinde parlak kırmızı renkli kan ve dışkılamada ağrı olabilir. Makat kanaması birçok nedenden dolayı görülebilir.”
Bağırsağın divertiküler hastalığına bağlı kanamalar
“Hastanın genel durumunu bozmayan kanamaların %30-50’sinden sorumludur. İltihaplanma (divertikülit) dışında, karın ağrısına neden olmazlar ve divertikülit varlığında kanama çok nadiren olur. Hastaların %70-80’inde şiddetli kanama olmaz ve %25’inde ise tekrar kanama meydana gelir. Kalın bağırsak divertiküllerinin %75’i kalın bağırsağın sol yarısında yer alır. Divertikül kanamalarının %50-90 nedeni ise kalın bağırsağın sağ yarısında yer alan divertiküllerdir. Kan sulandırıcı ve ağrı kesici ilaçlar, kanama riskini artırırlar.”
Bağırsak poliplerine bağlı kanamalar
“Geniş serilerin incelenmesi sonucunda bağırsağın divertiküler hastalığının ardından %20 sıklıkta kalın bağırsak polipleri ve kanserleri görülen nedenlerdir. Ayrıca, poliplerin alınması (polipektomi) işleminden sonra %0,1-3 oranında kanama görülebilir.”
Bağırsak kanserine bağlı olan kanamalar
“Kanser 50 yaşın üzerindeki hastalardaki makattan kanama nedenlerinin % 10’undan sorumludur. Sıklıkla parlak kırmızı renkli kanama ile kendini belli eder. Belirtileri: dışkıda kan (parlak kırmızı veya koyu siyah) görülmesi, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik; bir haftadan uzun süren kabızlık, ishal, dışkı çapının incelmesi, dışkının tam olarak boşalamama hissi, karın ağrıları, nedeni açıklanamayan kansızlık ve yorgunluk hissi ve nedeni olmayan kilo kaybıdır.”
Küçük damar bozukluklarına bağlı kanamalar
“Küçük damar bozukluklarına bağlı kanamalardır, hastanın genel durumunu bozmayan kanamaların %20-30’undan sorumludur. Sindirim sisteminde en sık olarak görülen damar anomalisidir. Yaşlı hastalarda görülürler ve 65 yaş üzerinde görülen alt sindirim sistemi kanamaları içinde birinci sırada yer alırlar. Karın ağrısına neden olmazlar. Tedavi edilmezlerse %80 oranında tekrarlar.Tedavisinde kolonoskopi ile yapılan endoskopik argon plazma koagülasyon, yani ‘argon lazer ile damarın yakılması işlemi’ gayet etkilidir.
Makat çatlağı (anal fissür) kanamaları
“Makatta çatlak ya da tıbbi ifadesi ile ‘anal fissür’ anüs (makat) bölgesini örten deride ağrı, kanama ve kaşıntıya yol açan küçük bir yırtık veya çatlaktır.
Makat kanamalarının diğer nedenleri
Makat fistülleri (anorektal fistül), makat derisi ile bağırsak arasında olan tünel şeklinde bir irtibattır ve nadiren makat fistüllerine bağlı olarak makattan kanama görülebilir.”Enfeksiyonlu kolite bağlı alt sindirim sistemi kanamaları; sıklıkla tifo (Salmonella), dizanteri (Shigella) ve Escherichiacoli bakterileri kalın bağırsak iltihabı ve kanamasına neden olur. Ülseratif kolit ve Crohn hastalığına bağlı olarak da alt sindirim sistemi kanamaları gelişebilir. Radyasyon koliti kanamaları, ışın tedavisi (radyoterapi) görmekte olan hastalarda beliren alt sindirim sistemi kanamalardır.
Prof. Dr. Korhan Taviloğlu