Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Volkan Akın, 1989 yılında Mersin’de dünyaya geldi. Annesi ev hanımı, babası katip olan Volkan’ın bir ablası var. Ailesiyle mutlu bir çocukluk geçiren Volkan, derslerinde de başarılıydı. Ancak Volkan çocukluk yıllarını yaşıtlarından biraz daha farklı yaşamayı tercih etmişti. Onu akranlarından ayıran özelliği ilkokul yıllarında başladığı çalışma hayatıydı. Arkadaşları okul sonrası dışarıda top oynarken, o berberin yanında çıraklık yapıyordu. Pek çok kişi için bu süreç geçici bir heves gibi algılanabilirdi ancak Volkan için öyle değildi. Çalışma hayatına atılarak kendi parasını kazanma duygusu ona çok küçük yaşlarda geldi ve üniversiteye başlayana kadar da gitmedi. İlkokul birinci sınıftan üniversiteyi kazanana kadar berberlik yaparak azmiyle ailesinin övünç kaynağı olan genç adamın başarısı bununla sınırlı kalmadı. Üniversiteyi bitirdikten sonra kendi işini kuran ziraat mühendisi genç adamın geliştirdiği proje, Türkiye’de büyük ilgi gördü. Volkan o günleri şöyle anlattı:
“İlkokul birinci sınıftan üniversiteyi kazanana kadar berberlik yaptım. Ancak her zaman toprağa karşı bir ilgim vardı. Sonrasında Ziraat Teknikerliği bölümünü kazandım. Fakat DGS ile Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesine geçiş yaptım. 2014 yılında üniversiteden mezun oldum. Yola ‘Bitkilerinize hayat verin’ mottosuyla çıktım. Amacım, mikroalglerden mikrobiyal gübre üretmekti. Söz konusu bu gübre, tatlı su yosunu olan canlı mavi yeşil alglerden oluşan tamamen doğal bir ürün. Bu canlılar özel havuzlarda fotosentez yaparak büyüyüp çoğalıyor. Bünyelerinde bitkiler için yararlı olan fotosentez ürünlerini biriktiriyorlar. Bitkilere verildiğinde ise bu fotosentez ürünleri bitki tarafından kolayca alınıyor.”
ÜZERİNDE 7 YIL ÇALIŞTI, SONUNDA BAŞARDI
Girişimci adam, tam tamına 7 yıl boyunca bu proje yani mikroalglerden mikrobiyal gübre üretme fikri üzerine çalıştı. Bu süre boyunca sayısız deneme yaptı ancak hepsi hüsranla bitti. 7 yıl boyunca yaptığı tüm denemelerin başarısızlıkla bitmesine karşın hiç yılmadığını ve proje üzerine çalışmaya devam ettiğini söyleyen Volkan, “Söz konusu süre sonunda mikroalglerden mikrobiyal gübre üretmeyi ve stabil tutabilmeyi başardım. Daha sonra ise şirketimi kurdum. Ürünü üretmeye gerekli izinleri aldıktan sonra da satış yapmaya başladım” dedi.
DÜNYADA SADECE 8 FİRMA ÜRETEBİLİYOR
Dünyada sadece 8 firmanın üretebildiği mikroalglerden mikrobiyal gübreyi üretmeyi başarmanın mutluluğunu yaşayan genç girişimci, “7 yıllık araştırma sonucu kendi laboratuvarımda mikroorganizma içeren mikrobiyal gübreyi ürettim. Bunlar bitki kökleriyle ortak yaşıyor. Bitkiyi kötü koşullardan koruyor, dayanıklılığını ve gelişimini artırıyor. Bu canlıları dünyada biodizel, kozmetik, insan besini alanlarında kullanıyorlar. Uzun araştırmalar sonucu bitkiler için nasıl gübre yapılacağını buldum ve adım attım” diyerek ürünün çiftçilere büyük kolaylık sağladığını dile getirdi.
“Çiftçiler bu ürünle topraklarına ve bitkilerine tamamen organik canlı bir gübre kullanmış oluyor. Kimyasal gübrelemeyi ve aşırı harcamayı azaltarak daha fazla verim elde ediyor. Sıvı olan ürünümüz; toprak, yaprak ve dron ile kullanıma uygundur. Çiftçimizi kimyasal ve sentetik gübrelerden kurtaracak, toprağı koruyacak bu ürünü geliştirdiğimiz için çok mutluyuz. Ürünü topraklarına ve bitkilerine kolaylıkla uygulayabilirler.”
‘FİKRİNİZ VARSA ADIM ATIN’
Şu anki planının üretim kapasitesini artırmak olduğunu söyleyen Volkan, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni bir tesis kurmayı hedefliyorum. Bunun için destek arıyorum. Gelecekte yurt içi satışların yanında ihracat yapabilmek ve firmamın ismini bir mikrobiyal gübre üreticisi olarak Türkiye'de ve dünyada duyurmak istiyorum. Gençlere tavsiyem, her ne fikirleri varsa mutlaka adım atsınlar. Çünkü bir dönem hayalleri için yorulmayanlar, bir ömür pişmanlığını yaşamak durumunda kalıyor.”