31.03.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Hasta çocuk dışarı çıkarılmaz!, Çocuk kışın dondurma yememeli!, Pekmez ve balık yoğurtla yenmez! Pek çok ailenin uymaya çalıştığı bu kanıların çoğunun doğruluk payı bulunmuyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Ilıkkan, bebek ve çocuklarla ilgili en sık sorulan mitlerle bunların doğrularını anlattı.
Bunu sadece aileler değil, doktorlar da soruyor. Enjeksiyon sonrasında enfekte olma şansı sıfırdır. O yüzden, “Aşı oldu, bu akşam banyo yapmayacak” diye bir neden olamaz.
Her aşıdan ve her türlü enjeksiyondan sonra normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Aşı banyo yapmaya engel değil.
Mama verirken su vermemek gerekiyor. Çünkü özellikle küçük bebeklerde mide kapasitesi zaten küçük. Bebek bu kapasiteyi yüksek performansta kullanmak için günde 6 - 8 kez kalori almaya, büyümeye çalışıyor. O yüzden özellikle ilk aylarda su verirseniz bebeğe yeterli kalori sağlamamış olur, midesini doldurmuş olursunuz. Biz midesini kalifiye bir gıdayla; anne sütü ya da formula bir mamayla doldurmak istiyoruz. Su vermenin sakıncası bu. İkinci sakıncası da anne sütü verirseniz enfeksiyon riski sıfırdır. Mama hazırlarken de suyu kaynattığınız için enfeksiyon riski çok azdır ama ayrıca su verirseniz çok az da olsa güvenilir olmayabilir ve enfeksiyon riski vardır. Su vermenin hiçbir artısı yok.
“Pekmez yoğurda karıştırılırsa demir emilimini engeller” düşüncesi çok yaygın. Herhangi bir gıdayla demiri karıştırırsanız zaten demir, emilimi çok zor olan bir metaldir. Yaklaşık yüzde 10 emilir. O yüzden açken vermeyi tercih ederiz. Herhangi bir gıdayla karıştığında emilimi aksar. Ama bizim pekmez yoğurdu verme amacımız çocuğa güzel bir gıda vermektir, demir emilimini sağlamak değil. Demir en çok kırmızı et, nohut, mercimek, kurufasulye ve sebzelerde vardır. Eğer bir çocuğa demir desteği vermek istiyorsanız pekmezden daha çok bu besinleri tercih etmek gerekir. Yoğurtla balık da yenir. Eğer damak tadınız buna müsaitse tıbbi açıdan hiçbir sakıncası yok.
Kışın dondurma yenmez!Hastayken ya da kışın dondurma yenmez diye bir şey yok. Hasta çocuk çok fazla gıda almak istemez. Dondurma sonuçta besleyicidir, çünkü içeriğinde süt vardır. Dondurma çok şekerli değilse rahatlıkla 12 ay boyunca çocuğa verilebilir tabii eğer normal gıdalarını yiyorsa. Süt ürünü olduğu için, içinde kalsiyum ve protein vardır, gayet güzel bir gıdadır. Kalorili bir besin olduğu için yazın belki hergün verilebilir ama kışın haftada bir iki kez yiyebilir.
Hasta çocuk ateşi yoksa, keyifi yerindeyse ve halsiz değilse dışarı çıkarılabilir. Hatta hasta çocuğu dışarı çıkarmak iyi bir fikir, çünkü serin ve nemli havada sinüsleri ve burnu açılır. Temiz hava, hasta bebek ve çocuk için daha iyi olur. Açık havada rahatlar, solunum yolları açılır ve burnu daha rahat akar. Ayrıca terli terli su içmenin de bir zararı yok.
Bebek her gün yıkanabilir mi?Bebeği hergün yıkamanın hiçbir sakıncası olmamasına rağmen bazı anneler hasta olur diye yıkamaktan kaçınır.
Oysa uzmanlar evin ortamı üşütmeye müsait değilse, yeterli derecede ısınıyorsa çocuğun yıkandıktan sonra üşümesi gibi bir risk olmadığını vurguluyor. Hatta aksine, bebeğin yüzeyinin temizlenmesi ve özellikle kış mevsiminde solunum yolunun nemlenmesi için hergün yıkanmasını öneriyorlar. Bazı derisi çok hassas bebekler için önerilen ise çok fazla sabun ya da şampuanın her yıkamada kullanılmayıp sadece suyla akıtılması, gerekiyorsa nemlendirici krem sürülmesi.