10.08.2016 - 15:23 | Son Güncellenme:
“Tiroid yetersizliğinin yani hipotiroidinin en sık görülen nedeni Hashimoto tiroididir. Genellikle iyot yeterli bölgelerde görülür ve dünyada da sıkılığı giderek artmaktadır. Genellikle 30-50 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık görülür. Ayrıca genetik faktörler nedeni ile aynı ailenin kadınlarında görülme riski de fazladır.”
Hashimoto tiroiditinin sebebi nedir?
“Hashimoto rahatsızlığında genetik faktörler, iyot, radyasyon, sigara kullanımı ve antikor pozitifliği gibi faktörler otoimmun mekanizmaları devreye sokar ve tiroid bezi lenfosit hücrelerinin istilasına uğrar. Lenfosit istilası ile antikorlar oluşur ve tiroid hücresi parçalanır. Ayrıca tiroid hücresinin kendi kendini öldürmesi yani hücre intiharı diğer bir yıkım olayıdır.Hastalığın ilk dönemlerinde tiroidbezinin fazla çalışması yani hipertiroidi görülebilir. Genellikle bu dönem hasta tarafından fark edilmez. Hücrelerin yıkımının oranına göre tiroid bezinin yetersiz çalışması ile kalıcı hipotiroidi gelişebilir.”
Hashimoto hastalığı nasıl teşhis edilir?
“Aslında hastaların büyük bir bölümünde bir şikayet görülmez. Çoğunlukla tarama amaçlı yapılan hormon tetkiklerinde hipotiroidi belirlenmesiyle kuşku duyulup araştırılır ve tanı koyulur. Ancak eğer hastalarda hipotiroidi gelişimi olursa belirtiler görülebilir.
Özellikle halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı, kilo alma, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, saçlarda matlaşma, üşüme, kabızlık, adetlerde düzensizlik, kısırlık, depresyon, algı bozukluğu, seste değişiklik hipotiroidin belirtileri arasındadır. Muayenede kuru cilt, nabızda azalma, ses kalınlaşması, reflekslerde yavaşlama, bazı hastalarda tiroid bezinde büyüme ve ödem en belirgin bulgular arasındadır.
Hastalarda T3 ve T4 hormonu düşük, TSH yüksek olabilir. Klinik belirti vermeyen subklinikhipotiroidide ise T3 ve T4 hormonları normal, TSH yüksek çıkabilir.”
Hashimoto hastalığının riskleri neler?
“Bazı hastalarımıza hashimoto hastalığına vitiligo, pernisyöz anemi, romatoidartrit, tip 1 diyabet gibi otoimmunhastalıklarda eşlik edebilir. Hipotiroidi gelişmesi ile tiroid bezi küçülür. Tiroid bezinin küçülmesi hipotiroidinin kalıcı olacağının göstergesidir. Viralenfeksiyonlar, stres ve depresyon belirtileri, seks hormonları ve X kromozomlarında değişiklik Hashimoto hastalığından şüphelenecek durumlardır.”
Prof. Dr. Yeşim Erbil “Hashimoto hastalığının tedavisinde eğer tiroid hormonları normal ise ilaç tedavisine gerek yoktur. Genç hastalarda ve büyük guatr olan hastalarda hormonlar normal olsa da tedaviye başlanabilir. 2-3 ay içerisinde tiroidvolümünde küçülme beklenir. Hashimoto hastalığında tiroid bezinde ani büyüme tiroidlenfoması olabileceğini düşündürür. Bu durumda ayrıntılı tetkik yapılması gerekir.Ayrıca Hashimoto hastalarına selenyum takviyesi de önerilebilir.”