16.12.2020 - 12:31 | Son Güncellenme:
Haşhaş börek, poğaça ve kurabiye gibi hamur işlerinde sıklıkla kullanılıyor. Bununla birlikte pekmez ve tahin ile karıştırılarak tüketilmesi de mümkündür. Bu bitkinin ana vatanı Anadolu olduğu için bu bölgemizde birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunların arasında en bilinenleri Bolvadin 95, TMO 1, TMO 2 ve Afyon 95 haşhaşıdır.
Haşhaşın Faydaları Nelerdir?
1- Enfeksiyonun vücuttan atılmasını sağlar:
Düzenli aralıklarla haşhaş tüketmek viral enfeksiyonların önüne geçer.
2- Kabızlığa iyi gelir:
Haşhaş sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlar. Kabızlık şikayeti olanlar sık sık haşhaş tüketmelidir.
3- Cildin daha canlı görünmesini sağlar:
Haşhaş bitkisinin içerisinde yer alan vitamin ve mineraller cildin daha canlı ve parlak görünmesini sağlar.
4- Uykusuzluğa iyi gelir:
Uykuya dalmakta güçlük çekenler düzenli aralıklarla haşhaş tüketerek uyku problemlerinden kurtulabilir.
5- Sinirleri yatıştırır:
Haşhaş doğal bir sakinleştiricidir.
6- Saçların gür çıkmasını sağlar:
Saç dökülmesine karşı alternatif bir çözüm olarak haşhaş tüketilebilir.
7- Doğurganlığı arttırır:
Hindistan'da yapılan araştırmaların sonunda, haşhaş bitkisinin doğurganlığı arttırdığı ortaya çıktı.
8- Diş eti problemlerinin önüne geçer:
Haşhaş tohumu ile gargara yapmak diş eti çekilmesini önler, ağız yaralarının kısa sürede geçmesini sağlar.
9- Ağız kokusunu giderir:
Günde iki kere haşhaş tohumu ile gargara yapmak ağız kokusunu da giderir.
10- Tok tutar:
Kinoa tohumu gibi haşhaş tohumu da tok tutma özelliğine sahiptir. Bu nedenle diyet listelerinde sıklıkla yer alır.
Haşhaş Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Türkiye'de ve dünya genelinde yapılan birçok araştırmada haşhaşın birçok hastalığa iyi geldiği bilimsel olarak ispatlandı.
1- Haşhaş tohumu başta meme kanseri olmak üzere kanser türlerinden korur.
2- Gastrit, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıkları
3- Anksiyete bozukluğu
4- Uyku bozuklukları
5- (Hipertansiyon) Yüksek tansiyon
6- Kabızlık