09.01.2017 - 14:01 | Son Güncellenme:
Migren kadınlarda, özellikle doğurganlık çağındaki 20-45 yaş arası kadınlarda çok yaygın bir hastalıktır. Migrenli kadınların çoğunluğu hamile kaldıklarında migrenle nasıl başa çıkacaklarını düşünürler. Çünkü hamileyken migren ilaçlarını kullanmak sakıncalı olabilir. Migrende öyle bir ağrıdır ki ilacını atağın başlangıcında almazsanız çok şiddetli atak gelir.
Hamilelikte migrenli kadınlar ne yapmalıdır?
Migrenin hamilelikte azalma olasılığı çok büyük ihtimaldir. O nedenle kaygılarını azaltmalıdırlar. Yapılan istatistiksel çalışmalardan hamilelik döneminde baş ağrılarının %70 oranında azaldığı bilinmektedir. Özellikle, ilk üç aydan sonraki dönemde ataklar tamamen kaybolabilir. Bazı vakalarda ise migren atakları aynen devam eder. Çok daha azında da artar. Çok nadiren de, migren hamilelikle başlayabilir.
Hamilelikte migren tedavisi
Hamilelikte ilaç alamazsınız ancak tedavi olabilirsiniz. Hamilelik döneminde yapılabilecek en uygun tedavi, nöral terapidir. Kullanılan kısa etkili lokal anestezik, bebeğe zarar vermez. Nöral terapinin segmental tedavisi ile –cilde yapılacak küçük procainli iğneler- genel bir rahatlama sağlanır.
Hamilelikte migren tedavisi yaparken, belli bozucu alanlar ön plana çıkar. Hastanın geçmiş öyküsü ile uyumlu ise tonsil bozucu alanı üzerine birkaç seans çalışmak yeterli olabilir.
En ideali; anne adaylarının hamileliği planlamadan önce -ilaç almadan nasıl duracağım diye kara kara düşünmeyip- migrenlerinin tedavisini, nedenleri bulunarak yaptırmalarıdır. Özellikle kronik migrenli –hemen her gün ilaç kullanan- kadınlarda hamilelik öncesi tedavi daha da önem kazanır.
Hamilelikte tehlikeli baş ağrıları nelerdir?
Hamileliğin özellikle son döneminde baş ağrıları tehlikeli olabilir. Bu dönemde nadir olsa da gelişebilen bazı baş ağrısı türleri vardır. Eklamsi ve dural sinüs trombozu…
Üçüncü trimestr denilen hamileliğin son 3 ayında baş ağrısı başlarsa -özellikle 30.haftadan sonra- preeklamsi denilen tablo mutlaka akla gelmelidir. Preeklamside tansiyon yüksekliği ve ödem gelişir. Bir çeşit hamilelik zehirlenmesidir. Eklamsili hastalarının çoğunluğunda enseden gelen baş ağrısı da vardır.
Hamilelikte tanımlanamayan baş ağrısı başlarsa, baş ağrıları sürekliyse mutlaka eklamsi olasılığı açısından kadın doğum uzmanına başvurulması gereklidir. Migrenli bir hamilede de eklamsi gelişebilir. Eğer baş ağrısı sürekliyse, sağ kaburga altında gerginlik varsa hemen doktora başvurulmalıdır.
Hamilelikte gelişen baş ağrılarında çok daha nadir bir neden de dural sinüs trombozudur. Bazı kişiler kanın pıhtılaşmasını artırıcı genetik faktörlere sahiptir. Hamilelikteki hormonal değişim bu eğilimi açığa çıkarır. Beyindeki toplardamarda pıhtılaşma gelişir ve beyin kan akışı bozulur. Genellikle baş ağrısı yanı sıra başka nörolojik bulgular da olur.
Baş ağrıları için temel kural; daha önce yaşadıklarınızdan farklıysa, sürekliyse, şiddetliyse geçer demeyip ağrıyı ciddiye almaktır.
Nörolog Dr. Emel Gökmen