11.03.2021 - 10:02 | Son Güncellenme:
Sağlıklı ve hızlı bir şekilde hamile kalmak isteyen kadınlar için gebelik öncesinde beslenme oldukça kritik bir öneme sahiptir. Bu sebeple uzak durulması icap eden yiyeceklerin bilinmesi ve düzenli olarak tüketilmesi gerekli olan gıdaların bilinmesi oldukça önemlidir. İçerisinde yağ bulundurmayan ve yağsız olarak pişirilmiş etler listelerin ilk başında yer almaktadır.
Hamile Kalmak İçin Bilinmesi ve Uzak Durulması Gereken Şeyler Nelerdir?
Alkol Tüketmeyin: Hamile kalmadan önce ya da hamilelik sürecinde kadınların alkol tüketmemesi gerekmektedir. Çünkü alkol tüketimi hamilelik sırasında ölü doğum ve düşük riskini arttırmaktadır. Aynı zamanda bebeğin zeka gelişimi bakımından olumsuz yönde etki edebilmektedir.
Kilo Kontrolü: Sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirmek isteyen kadınların hamile kalmadan önce ideal kilosuna ulaşması oldukça önemlidir. Çok kilolu ya da çok zayıf olan kadınların hamile kalması, hamilelik sırasında diyabet, yorgunluk, yüksek tansiyon ve çarpıntı gibi problemlere sebep olabilmektedir,
Sağlıklı Beslenme: Hamile kalmak isteyen kadınların beslenmelerine özen göstermeleri oldukça önemlidir. Özellikle günde 3 öğün şeklinde beslenilmesi şarttır. Bu durum çocuğun gelişimine ve annenin rahat bir hamilelik geçirmesine yardımcı olacaktır.
Egzersiz Yapmak: Hamile kalmak isteyen kadınların hamilelik öncesinde düzenli olarak egzersiz yapmaları, hamilelik dönemini rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirmelerini sağlayacaktır. Özellikle pilates ve yoga gibi egzersizler vücudun rahatlamasını sağlayacağına, normal bir doğum yapmak isteyen anne adaylarının işini oldukça kolaylaştıracaktır.
Diş ve Ağız Kontrolü: Rahat bir hamilelik süreci geçirmek isteyen kadınların hamile kalmadan önce diş ve ağız kontrolü yaptırmaları oldukça önemlidir. Hamilelik sırasında dişeti hastalıklarında artış gözlemlenebilir ve bu durum erken doğuma sebep olabilir.
Folik Asit Tüketimi: Hamile kalmak isteyen insanların bu süreçte folik asit içeren besinlerin tüketimi veya folik asit takviyesi almaları oldukça önemlidir. Folik asit tüketimi bebeğin omuriliğine ve beynine giden sinir yollarının gelişmesine katkı sağlamaktadır. Folik asit tüketimi bebekte sinir yolları kusurlarının önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır. Folik asit bilinçsiz bir şekilde tüketilmemeli ve bir doktor kontrolünde tüketilmelidir.
Hamilelik Öncesinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Tavuk ve balık gibi beyaz etlerin gebelik öncesinde tüketilmesi, haftada en az 2 ve en fazla 4 gün şeklinde olmalıdır. Yine bir bardak yarım yağlı ya da yağsız süt tüketimi oldukça önemlidir. Sabahları aç karna tüketilmekte olan süt gebelik öncesinde sağlıklı beslenmenin kilit noktalarından birisidir. Muz meyvesi doğurganlığı olumlu etkileyen en faydalı meyveler arasındadır. İtalya'da ve İngiltere'deki üniversitelerin yapmış oldukları çalışmalarda, hamile kalmak isteyen kadınların ve doğurganlık düzeyini arttırmak isteyen kadınların günde 1 adet muz tüketmelerinin faydalı olduğu belirlenmiştir.
Tüm beslenme menülerinde mevcut olan yoğurt gebelik öncesinde de sık olarak tüketilmelidir. Ambalajlı yoğurtlar yerine ev yoğurtları tüketilmesi etkisini 2 kat daha fazla göstermektedir. Sadece hamilelik dönemleri ya da hamilelik öncesinde değil, her insanın her gün tüketilmesi gereken besinler içerisinde yoğurt bulunmaktadır.