24.06.2024 - 16:26 | Son Güncellenme:
Poğaça, kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Her lokmada yumuşacık ve puf puf kabaran poğaçalar elde etmek istiyorsanız, bu tarifimiz tam size göre! Lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakacak, haftalarca bayatlamayan ve her zaman taptaze kalan bu poğaçalar, sofralarınıza keyif katacak. İşte, uzun süre tazeliğini koruyan puf puf kabaran yumuşacık poğaça tarifiyle siz de evde harikalar yaratabilirsiniz.
YUMUŞACIK VE BAYATLAMAYAN POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
4 - 4,5 su bardağı un
1 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
İç Harcı İçin:
200 gram kaşar loru
1/2 demet maydanoz
Üzeri İçin:
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı susam veya çörek otu
Yapılışı:
Ilık sütü ve ılık suyu derin bir karıştırma kabına alın. Şekeri ekleyip çırpıcı ile iyice karıştırın. Sıvı yağı karışıma ekleyin ve tekrar karıştırın.
Instant mayayı, tuzu ve önce 3,5 su bardağı unu ekleyin. Geri kalan unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Ele hafif yapışan bir hamur kıvamına gelince un eklemeyi bırakın.
Hamurun üzerini örtüp 45-60 dakika kadar, hamur en az iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. Bu arada, kaşar loru ve ince kıyılmış maydanozu karıştırarak iç harcı hazırlayın.
Mayalanan hamuru eşit parçalara bölün. Her bir parçanın içine lorlu harçtan koyarak yuvarlak şekiller verin ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Şekillendirilmiş hamurları 15 dakika daha mayalandırın.
Yumurta sarısını 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırın ve poğaçaların üzerine sürün. Susam veya çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, poğaçaların üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Fırından çıkan poğaçaları biraz soğuttuktan sonra servis edin. Afiyet olsun!