SağlıkGözaltı morlukları neden olur?

Gözaltı morlukları neden olur?

28.08.2015 - 11:07 | Son Güncellenme:

Op. Dr. Ayşegül Sivri göz altı morluklarının sebep ve tedavisini anlattı

Gözaltı morlukları neden olur

Uykusuzluk ve göz yorgunlukları çoğu zaman gözaltında korkunç mor halkalara neden olduğu bilinmektedir diye belirten Op. Dr. Ayşegül Sivri çoğunluğumuz bu durumdanşikayet etmektedir ve şayet nedenlerini bilirsek bu durumdan kurtulabiliriz şeklinde ekledi.

Haberin Devamı

Gözaltı morluklarının en sık nedenleri

Gözaltı morluklarının en sık üç nedeni genetik, alerjiler ve burun akıntılarıdır. Genetik olarak özellikle Asyalılarda cilt yapısında daha fazla bulunan melanin dediğimiz koyu renge neden olan maddeye bağlı olarak daha sık gözaltı morlukları görmekteyiz. Op. Dr. Ayşegül Sivri bizim ülkemizde bu grubun içinde yer almaktadır diye belirtti.

Cilt hastalıklarından olan atopikegzema bir diğer mor halka sebeplerindendir. Bir diğer önemli sebebi ise yaşlanmadır. Çünkü yaşlanma ile gözaltı cildimiz incelir, kollajen dediğimiz cildi genç, gergin ve canlı gösteren maddenin seviyesi azalır ve böylelikle cilt altında bulunan damarlar daha görünür hale gelir.

Op Dr Ayşegül Sivri Yüz hatalarımızda bir diğer mor halka sebeplerindendir. Aynı zamanda yüzümüzde kemik yapıların çıkıntılı olması, göz kapaklarımızı şiş olması ya da gözaltı çukurumuzun belirgin olması gözaltı morluklarını daha da belirgin hale getirdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Peki sizin göz altı morluklarınızın sebebi nedir?

Op. Dr. Ayşegül Sivri çözüme ulaşmak için öncelikle sizin probleminizi bulmamız gerekmektedirdedi ve ekledi bunun için size çok basit bir testten bahsedeceğim.

Parmak uçlarınız ile gözaltınıza cildi gerecek şekilde 30 saniye kadar kibarca hafif bir baskı uygulamanızı istiyorum. Bu testin sonunda gözaltınıza dikkatlice bakın, gözaltlarınızdaki mor halkaların koyuluğu sizce arttıysa bu halkaların sebebinin genetik ya da yaşlanmaya bağlı olduğunu söyleyebilirim.

Şayet koyu halkanın şiddeti değişmediyse mor halkalarınız ultraviyole maruziyetine ya da alerjiye bağlı olabilir. Şayet gözaltı morluklarınız az miktarda azaldı ise morlukların sebebi damarsal yapıların görünür olmasına ve pigmentasyon fazlalığına hatta her ikisine birden bağlıdır dedi.

Alerjiler

Koyu halkaların sık görülen bir nedeni de alerjilerdir, bu alerjiler arasında yiyecek alerjileri, kozmetik alerjileri ya da ev ya da işyeri ortamınızda bulunan alerjenler sayılabilir. Alerji sebebi ile alt göz kapağınızda bulunan damarlar genişleyerek görünürlüğü artar böylelikle gözaltımızda mor halka şeklinde gözükür.

Haberin Devamı

Kozmetik ürünler özellikle son kullanma tarihleri geçtiğinde kullanıldığında daha çok alerjik reaksiyona neden olmaktadır diyen Op. Dr. Ayşegül Sivri, içlerindeki bakteri sayısı artmıştır ve bu durum cilt problemlerine sebep olur şekline belirtti.

Böyle bir durum ile karşılaştığınızda gözleriniz kaşınır ve irrite olur. Siz bu duruma gözlerinizi kaşıyarak cevap verdiğinizde göz kapağı cildi çok ince olduğu için cilt altındaki ince damarlara zarar verirsiniz, böylelikle göz kapaklarında şişme ve lekelere sebep olursunuz.

Aynı zamanda melanin yani pigment üreten hücreleri de uyararak renk maddesi üretmelerini tetiklersiniz, bu durum da koyu halkalarda artışa neden olur diye ekledi.

Burun Akıntısı

Burun tıkanıklığı sonucu, göz kapağınız ile burnunuz arasında bağlantısı olan kan damarlarında şişmeye neden olarak gözaltı morluklarının belirginleşmesine neden olur.

Burnunuzda bulunan herhangi bir eğrilik ve ya et büyümesi dediğimiz durumlarda yine bu damarlar genişler ve gözaltı morluklarına sebep olur. Dr. Sivri bu durumda burun geçişinin açılması ile (burun ameliyatı ya da ilaçlarla) gözaltı morluklarınız zamanla gerileyecektir şeklinde belirtti.

Haberin Devamı

Vitamin Eksiklikleri ve Yetersiz Beslenme

Op. Dr. Ayşegül Sivri yetersiz beslenme durumları ve özellikle B vitamini, C vitamini, K vitamini ve E vitamini eksiklikleri gözaltında koyu halkalara neden olmaktadır dedi ve ekledi vitaminler özellikle böbrek üstü bezlerimizin çalışması için gereklidir.

Şayet böbrek üstü bezimiz sağlıklı çalışamaz ise, kahve, alkol ve şekeri fazla tüketirsek, vitamin emilimi bozulursa cildimizde şişme olur ve koyu halkalarımız belirginleşir.

Besinlerin içinde bulunan sülfit, mesela şarapta vardır, ciltte şişkinlik yapar ve yine koyu halkaların belirginleşmesine neden olmaktadır. Diyetimizdeki tuz miktarını da azaltmalıyız, çünkü vücutta su tutarak cilt altı damarları genişletir ve gözaltında mor halka görünümünü arttırır.

Haberin Devamı

Dehidratasyon

Diğer bir anlamı da vücudun susuz kalmasıdır. Susuz kaldığımız zamanda damarlarımız genişleyerek görünürlüğü artmaktadır. Alkol ve kahveyi aşırı tükettiğimizde de susuz kalırız. Aynı zamanda alkol ve sigara tüketiminde cildin oksijenlenmesi de azalarak cilde zarar vermiş oluruz.

Sigara İçmek

Sigara içtiğimizde cildimize ulaşan oksijen miktarı azalır. Damarlarımızda bu açığı kapatmak için genişler ve böylelikle sigara içmek gözaltı morluklarımız daha da arttırır.

Hormonlar

Özellikle kadınların aylık siklusundahormonal değişikliğe bağlı kansızlık gözlenebilir, yine hamilelik dönemlerinde de kansızlıkla sık karşılaşmaktayız. Bu gibi hormonal geçiş dönemlerinde gözaltı mor halkalarda artış ve belirginleşme gözlenmektedir. Çünkü kansızlık durumunda yine cilt altı damarlarımız genişleyip belirginleşecektir.

Uykusuzluk

Direk uykusuzluk mor halkaların sebebi olmamakla birlikte dolaylı yoldan mor halkaları arttırabilmektedir. Mesela uykusuzluk durumunda stres ve diğer sağlık problemleri artmaktadır. Cildimiz daha yaşlı ve solgun gözükmektedir. Bu sebeple Op. Dr. Ayşegül Sivri daha genç ve dinç gözükmek için uykumuzu her zaman tam almalıyız dedi.

Sağlıkla kalın

Op. Dr. Ayşegül Sivri

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar