Genel SağlıkGöz alerjisi ve çözüm önerileri

Göz alerjisi ve çözüm önerileri

21.06.2016 - 10:42 | Son Güncellenme:

Yaz ayının gelmesiyle beraber göz alerjilerinin çıkması da bir oldu. Peki göz alerjileri nedir ve göz alerjisine karşı nasıl önlemler alınabilir?

Göz alerjisi ve çözüm önerileri

Göz alerjisi, göz nezlesi ya da tıptaki ismiyle alerjik konjonktivit, göz akını saran konjonktiva zarının havadaki polenlere karşı alerjik reaksiyon gösterip iltihap kapması ve kızarmasıyla oluşur.

Haberin Devamı

Alerjik konjonktivit belirtileri nelerdir?

Alerjik konjonktivit kendini gözde kızarıklık, kaşıntı, sulanma ve batma şikayetleriyle belli eder. Bunlarla beraber tek gözde veya iki gözde birden gelişebilen alerji, ışığa karşı hassasiyet ve göz altı morluğuyla da kendini gösterir. Gözün kızarmasının ve göz altının morarmasının sebebi ise orada bulunan kılcal damarların genişlemesidir.

Türleri nelerdir ve nasıl oluşur?

Alerji, genelde ilkbahar ve sonbahar aylarında bitki polenlerinin çoğalmasıyla sık görülmekle beraber yazın ve kışın da kendini gösterebilir. Mevsimsel olarak görülen göz alerjisi en sık rastlanan alerjik konjonktivit türüdür. Genelde çocuklukta başlar ve astım gibi başka alerjik şikayetler de görülebilir. Mevsimsel alerjik konjonktivitte göz kızarmasının yanı sıra burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve kaşınma belirtileri de bulunur.

Haberin Devamı

Sürekli (pereniyal) konjonktivitte ise mevsimsel alerjinin belirtileri bulunmakla beraber daha hafiftir fakat hastada sürekli olarak alerjik konjonktivit bulunur. Bu hastalığın oluşmasında polenlerin yanı sıra sürekli ortamda bulunan akar, mantarlar, ev tozu, kuş tüyü gibi organik kökenli moleküller rol oynar.

Tedavisi nasıl olur?

Mevsimsel alerjiyi hafifletmek için göz damlaları kullanılabildiği gibi sıcak kompres yapmak da etkili bir yatıştırıcı olarak kullanılabilir. Bunun yanında polenli ortamlardan kaçınmak, alerjiye neden olabilecek etkenleri (kontakt lens, lens solüsyonu, makyaj malzemesi...) ortadan kaldırmak veya değiştirmek ve bulunduğunuz ortamı sürekli havalandırmak faydalı olacaktır. Ayrıca, özellikle renkli gözlü kişilerde güneş gözlüğü kullanmak, göz alerjisini önlemede etkili bir çözümdür.

Sürekli konjonktivitte ise çözüm önerileri benzer olmakla beraber şikayetler sürekli olduğu için daha kalıcı ve kesin tedavi yöntemleri gerekmektedir. Doktorunuza danışıp alabileceğiniz antihistaminik ve nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar, şikayetlerin yatışmasına yardımcı olur. Ayrıca yüzü ve göz çevresini soğuk suyla yıkamak, gözde biriken alerjen partiküllerin temizlenmesine yardımcı olacağından yine faydalı bir çözümdür.

Haberin Devamı

PembeNar Özel

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar