Editörün SeçtikleriGençleştiren tarifler

Gençleştiren tarifler

25.05.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mucizevi küre devam..

Gençleştiren tarifler







Kırışıklık Kürü, ardından da çok satan 'Perricone Reçetesi' kitaplarının yazarı Dr. Nicholas Perricone, balığı 'harika protein kaynağı, olağanüstü anti-aging yiyeceği' olarak nitelendiriyor. Balığın, içerdiği yağ ve yağ asitleriyle gençleştirme etkilerine sahip olduğunu vurgulayan Perricone, proteinin hücre onarımını sağlamak için tüm öğünlerde bulunmasını öneriyor. Ve ekliyor: "Anti-aging diyetine hastalar genellikle haftada 2-3 kez balık yiyerek başlar. Ciltlerindeki hızlı gelişmeyi gördüklerinde balık tüketimlerini haftada 5-7 defaya çıkarırlar. Haftada 7 kez balık yemeyi planlamalısınız (haftada en az 5 kez somon)."

Mükemmel bir cilt için
Özellikle de somonun antioksidan (vücuttaki zararlı maddelerin gelişimini durduran) madde DMAE (Dimethylaminoethanol) içerdiğine işaret eden Perricone, bu maddeyi de 'yüzü sıkı ve diri tutan, mükemmel cilt formu sağlayan büyülü silah' olarak görüyor. Ciltte sarkmayı önlediğini vurguluyor.

Hafif zeytinyağı ile...
Balığın gençleştirici etkisinin, içerdiği Omega-3 yağ asitlerinden kaynaklandığını da belirterek, soğuk su balıklarının (somon, uskumru vs.) en yüksek düzeyde Omega-3 yağ asidine sahip olduğunu belirtiyor.
Taze, dondurulmuş, konserve veya füme... Hangi balığı ya da deniz ürününü seçerseniz seçin Perricone'un vurguladığı en önemli nokta, balığın hafif zeytinyağı sürülerek pişirilmesi ve sarmısak, soğan, limon suyu, domatesle tatlandırılması.

Ne kadar yağlı balık, o kadar Omega 3
•  Çok yağlı balıklar: Somon, uskumru, ton, ringa, hamsi.
•  Orta yağlı balıklar: Pisibalığı, kefal, lüfer, kılıçbalığı.
•  Az yağlı balıklar: Morina, kayabalığı, köpekbalığı, dilbalığı, deniz levreği, mezgit.
     (Balık ne kadar fazla yağlıysa o kadar çok Omega 3 barındırır.)

Siyah fasulye çorbası (4-6 kişilik)
Malzemeler:
•Çeyrek nescafe fincanı zeytinyağı
•Yarım fincan doğranmış soğan
•  Yarım orta boy doğranmış yeşil dolmalık biber
•  1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
•  4 diş kıyılmış sarmısak
•  1.5 litre az tuzlu tavuk suyu
•  150 gram kuru siyah fasulye (geceden ıslatılmış)
•  Yarım çay kaşığı kekik
•  Yarım çay kaşığı kimyon
     Yapılışı: Yağı büyük bir çorba tenceresinde orta ateşte ısıtın. Soğan, yeşil biber, maydanoz ve sarmısağı ekleyip 6 dakika pişirin. Tavuk suyu, siyah fasulye, kekik ve kimyonu ekleyin. Kaynama noktasına getirin. Isıyı düşürün ve çorbayı 55 dakika, fasulyeler yumuşayana kadar hafif hafif pişirdikten sonra ateşten alıp soğumaya bırakın. Çorbanın yarısını bir kerede 2 kâse olmak üzere blander'da ya da robotta düşük hızda püre yapın. Püreyi tencereye geri dökün, kalan çorbaya karıştırın. Isınana kadar düşük ısıda karıştırın.

Sote ıspanak (4 kişilik)
Malzemeler:
•  1 kilo taze ıspanak
•  1 yemek kaşığı zeytinyağı
•  1 diş ezilmiş sarmısak
•  Yarım limon suyu, istenirse kırmızı biber
     Yapılışı: Yağı tavada kızdırın. Sarmısağı ekleyin ve kısa süre pişirin. Ispanağı ekleyin, üstünü kapatın ve 1 - 2 dakika pişirin. Ocaktan aldıktan sonra taze sıkılmış limon suyunu ekleyin, üzerine kırmızı biberi serpin.

Not:
Brokoli ve diğer yeşil sebzelerle de olabilir.

8. GÜN
Günün egzersizi: Aerobik
Kahvaltı:
2 dilim jambon ya da hindi pastırması
Yarım nescafe fincanı az yağlı peynir
Yarım tabak yaban mersini (yoksa çilek, böğürtlen, ahududu)
Çay ya da su
Öğle:
90-120 gram ton balığı
Yarım kap mercimek çorbası
Doğranmış domates ve kırmızı soğanlı marul salatası (zeytinyağı ve limon suyu eklenmiş)
Çay
Öğleden sonra:
60 gram füme somon
Bir dilim (5 santimlik) kantalup kavunu
Akşam:
Sarmısak ve maydanoz ile 180 gram somon (veya alabalık, uskumru, ton)
Yarım kâse nohutlu, 1 salatalık, 1 kırmızı biber, 3 kereviz sapı, 1 fincan çeri (minik) domates, 2 yemek kaşığı doğranmış kırmızı soğan, 2 yemek kaşığı kıyılmış taze maydanoz, 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu, 6 siyah zeytin, 60 gram ufalanmış beyaz peynir, 2 yemek kaşığı zeytinyağlı salata (4 kişilik)
Yarım kap pişmiş yeşil fasulye
Su ya da yeşil çay
Yatmadan önce:
2 dilim hindi göğsü
4 yeşil zeytin
1 elma

9. GÜN
Günün egzersizi: Ağırlık çalışması
Kahvaltı:
3-4 yumurta beyazı ve bir sarısıyla yapılmış omlet (istenirse birkaç dilim mantar eklenebilir)
Yarım kâse yulaf ezmesi
3 fındık
Çay ya da su
Öğle
60 gram ton balığı
Yarım tabak fasulye salatası
Su ya da yeşil çay
Öğleden sonra
120 gram füme somon
4 siyah zeytin
3 hindiba sapı
Akşam:
180 gr. ızgara somon
Yarım kâse siyah fasulye çorbası
Marul salatası (zeytinyağlı ve limonlu)
Yarım kâse küçük taneli meyve (kiraz, vişne, erik, çilek, böğürtlen)
Su ya da yeşil çay
Yatmadan önce
Bir dilim az yağlı peynir
Yarım kâse çilek
4 fındık

10. GÜN
Günün egzersizi: Aerobik
Kahvaltı:
2 dilim hindi pastırması
1 kâse sade yoğurt
Yarım kâse çilek
3 badem
Çay ya da su
Öğle:
120-180 gram ızgara tavuk
Yarım kâse sebze çorbası
Domatesli yeşil salata
Bir dilim (5 santimlik) kantalup kavunu
Su ya da yeşil çay
Öğleden sonra:
1 katı pişmiş yumurta
Bir dilim kantalup kavunu
4 badem
Akşam:
180 gram ızgara dil balığı (yerine somon, alabalık, sardalye, uskumru, ton olabilir)
Yarım kâse barbunya ya da soya fasulyesi ile hazırlanan yeşil salata (zeytinyağlı, limonlu)
Sote ıspanak
Su ya da çay
Yatmadan önce:
2 dilim tavuk ya da hindi göğsü
4 fındık
1 küçük şeftali

11. GÜN
Günün egzersizi: Ağırlık çalışması
Kahvaltı:
120 gram füme somon
90 gram sade yoğurt
1 dilim domates
Çeyrek kantalup kavunu
Çay ya da su
Öğle yemeği:
180 gram somon (ya da konserve yengeç eti 1 çorba kaşığı mayonezle)
Yarım kâse mercimek çorbası
Marul salatası (zeytinyağlı ve limonlu)
Su ya da yeşil çay
Öğleden sonra:
1 katı yumurta
4 çeri (minik) domates
4 fındık
Akşam:
160 gram fırında pişmiş tavuk göğsü
Yarım kâse mercimek çorbası
Yarım tabak ızgara patlıcan (dilimlenmiş domates, 1 çorba kaşığı rende parmesan peyniriyle)
Su ya da yeşil çay
Yatmadan önce:
Bir dilim az yağlı
Yarım tabak yaban mersini (çilek, böğürtlen, kiraz, vişne olabilir)
4 fındık

12. GÜN
Günün egzersizi: Aerobik
Kahvaltı:
Çırpılıp yağda pişmiş yumurta (3 yumurta beyazı ve 1 sarı) ile küçük doğranmış soğan ve yeşil dolmalık biber
2 dilim hindi pastırması
Bir dilim (5 santimlik) kantalup kavunu
Çay ya da su
Öğle
90-150 gram tavuk salatası (kırmızı soğan, kereviz, 1 çorba kaşığı zeytinyağlı, limonlu)
Domates
1 kâse tavuk-sebze çorbası
Su ya da yeşil çay
Öğleden sonra:
Yarım kâse sade yoğurt
Yarım kâse yaban mersini
1 çay kaşığı kıyılmış badem
Akşam:
180 gram ızgara somon
Marul, avokado ve domates salatası (zeytinyağlı ve limonlu)
Izgara kabak ve mantar
Su ya da yeşil çay
Yatmadan önce:
60 gram ton balığıyla soğan, kereviz, biberli salata (hardal katılabilir)
4 badem, 1 armut

13. GÜN
Günün egzersizi: Aerobik
Kahvaltı:
60-120 gram füme somon
Yarım kâse sade yoğurt
1 çorba kaşığı doğranmış ceviz
Yarım kâse yaban mersini
Çay ya da su
Öğle:
Izgara tavuk göğsü (1 çay kaşığı zeytinyağı ve limon suyu, 1 diş sarmısak ve 1 yemek kaşığı doğranmış maydanozla terbiye yapılarak)
Yarım kâse fasulye eklenmiş yeşil salata
Su ya da yeşil çay
Öğleden sonra:
1 sert pişmiş yumurta
Bir dilim kantalup kavunu
4 fındık
Akşam:
180 gram ton balığı
Yarım tabak ızgara kabak, patlıcan, biber (çok az zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı parmesan peyniriyle)
Domates salçası
Su ya da yeşil çay
Yatma zamanı:
2 dilim hindi göğsü
4 yeşil zeytin
4 çeri domates

14. GÜN
Günün egzersizi: Yok
Kahvaltı
3-4 yumurta beyazı 1 sarı ve birkaç dilim taze mantarla yapılmış omlet
Yarım kâse yavaş pişmiş yulaf ezmesi
1 çay kaşığı badem
Bir dilim kantalup kavunu
Çay ya da su
Öğle:
90-120 gram ton balığı
Marul, yarım tabak kuru fasulye, çeyrek kâse ufalanmış beyaz peynir, 4 çeri domates ve bir dilim kırmızı soğanla yapılmış salata (zeytinyağlı, limonlu)
Su ya da yeşil çay
Öğleden sonra:
1 dilim hindi göğsü
4 fındık
Bir dilim kantalup kavunu
Akşam
4 büyük karides ızgara ya da soğan ve çeri (minik) domatesle şişe geçirilip fırında pişmiş mantar
Yarım kâse siyah fasulye çorbası
Marul salatası (zeytinyağlı ve limonlu)
Su ya da yeşil çay
Yatmadan önce:
Bir dilim az yağlı peynir
4 badem
Yarım armut

NOT: Dün de 7 gününü verdiğimiz, 14 günlük diyeti başa dönerek tekrarlayın; 28 günlük kürü tamamlayın.
BİTTİ



YAŞAM


Avrupa'ya Türk müziği damgası
En önemli silahınız balık!
'Yaşargil' piyangosu Nazlı ve Ayşe'ye vurdu
Elemterefiş kem gözlere şiş
Zikzak çizdi 8 kişi öldü!
Kaplumbağa bile işkence mağduru...
Babalara uygulamalı hamilelik dersleri

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar