05.08.2015 - 11:11 | Son Güncellenme:
En sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olan baş dönmesinin pek çok sebebi olabilir; ancak baş dönmesine baş ağrısı da eşlik ediyorsa bu durum migrene işaret edebilir. “Vestibüler migren” olarak adlandırılan bu rahatsızlığın tedavisi farklı hastalıklarla karışabildiği için güç olabilmektedir. Memorial Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Zeynep Aydın Özemir, baş dönmesi ve migren ilişkisi hakkında bilgi verdi.
Denge bozukluğu ve göz kararması varsa dikkat!
Baş ağrısı, migrenin en rahatsız edici özelliğidir. Vestibüler migren türünde ise; en rahatsız edici durum baş ağrısı değil baş dönmesidir. Baş dönmesi ataklarının süresi değişkenlik göstermektedir. Hastaların %30’unda ataklar birkaç dakika, %30’unda birkaç saat, %30’unda ise birkaç gün devam etmektedir.
Geriye kalan %10 oranında hastada ataklar, baş ve göz hareketleri ile tetiklenir ve birkaç saniye sürmektedir. Baş ağrısı şikayetlerine baş dönmesi, dengesizlik ve göz kararması eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Migrenli hastaların yaklaşık %35’inde zaman zaman vertigo veya denge ile ilgili sorunlar görülmektedir. Bunlar, migren atağı öncesinde, sonrasında veya sırasında ortaya çıkabilir. Vestibüler migren, migren gibi ataklar halinde ortaya çıkan bir hastalıktır.
Doğru teşhis çok önemli
Bir kişiye “vestibüler migren” tanısı koyabilmek için, vertigonun altında başka bir hastalık yatmadığına emin olunmalıdır. Örneğin; labirentit, vestibüler nevrit, akustik nöroma, meniere hastalığı, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar uygun tanı yöntemleri ile ayırılmalıdır.
Bununla beraber, vestibüler migren hastalarına farklı ve yanlış tanılar da konulabilmektedir. Kulak burun boğaz ve nöroloji doktorlarının bu konuda birlikte çalışması bu hastalığın tanısı ve tedavisinde fayda sağlamaktadır.
Koruyucu tedavi mümkün
Migren koruyucu tedavisinde kullanılan ilaçlar vestibüler migren koruyucu tedavisinde kullanılabilmektedir. Tedaviden önce bu rahatsızlıktan korunma çok önemlidir. Bazı yiyecekler, çevresel faktörler, hormonal değişimler, hava değişiklikleri hem migren hem de vertigo için benzer şikayetler oluşturur.
Bu nedenle migreni tetikleyen faktörlerden kaçınmak vestibüler migrenden korunmada da etkili olacaktır.
Örneğin çikolata, kakao, bakla, kuru fasulye, mercimek ve soya ürünleri, çeşitli deniz ürünler, sakatatlar, alkollü içecekler, hazır et ve tavuk suyu tabletleri, konserveler, çağ kahve ve asitli içecekleri, incir, kuru üzüm, papaya, avokado, muz ve kırmızı erik, fıstık ezmesi gibi migreni tetikleyebilecek yiyecek ve içecekler konusunda dikkatli olunmalıdır.