25.06.2023 - 23:45 | Son Güncellenme:
Yuvalama, kıyma un, pirinç gibi ana malzemelerden oluşuyor. Ayrıca bir de sos yapılıyor. Yuvalama, Antep mutfağının olmazsa olmaz tarifleri arasındadır. Yuvalama malzemeleri neler?
Köfte için;
200 gr az yağlı kıyma
1 su bardağı kırık pirinç
1 su bardağı un
2 çorba kaşığı irmik
Çorba için;
500 gr incik
1 su bardağı nohut
1 kuru soğan
1,5 litre su
Tane karabiber
Tuz
Yoğurt sos için;
300 gr süzme yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
4 bardak su
Tereyağ ve kuru nane
Yapılışı:
Bir gece önceden ıslatılan nohut, soğan incikle, tane karabiber ve tuz ekleyerek düdüklü trencerede 15 dakika kadar haşlanıyor.
Etler soğutupu kemiklerinden ayrılarak doğranıyor.
Top köfteler için pirinç sıcak suyla 30 dakikaya yakın ıslatılıyor. İrmik (2-3 kaşık su ile ıslatılır), un yoğurma kabına alınır.
Kıyma ve pirinç birlikte robottan geçirilir, un ve irmikle karıştırılır ve yoğurulur. 30 dk kadar buzdolabında dinlendirilmesi önerilir.
Bir kase içine alınan az sıvı yağa elinizi batırarak harçtan nohut büyüklüğünde toplar çıkarılır.
Çorba için et suyu süzeülür ve tencereye alınır. Kaynadığında top köfteler eklenir ve 2-3 dk kadar haşlanır.
Köfteler haşlanırken yoğurt sos için süzme yoğurt soğuk suyla ezilir.
Yumurta ve un da eklenerek iyice karıştırılır.
Yoğurdu çorbaya alıştırmak için 2 kepçe kadar haşlama et suyundan, yoğurt sosa eklenir.
Yoğurt sos yavaşça akıtarak ve karıştırarak çorbaya katılır.
Son olarak tam haşlanmış nohut ve pişmiş etler ekleynir.
Hafifçe kızartılan tereyağ ve nane karşımı da eklenir ve 1-2 taşım kadar kaynatılır. Servise hazır...