26.04.2025 - 15:49 | Son Güncellenme:
Banyo, özellikle duş alanı, deprem anında yüksek risk taşıyan bir yerdir. Kaygan zemin, düşme ve yaralanma gibi riskleri artırırken ciddi kesikleri de beraberinde getirebilir. Uzmanlar, sarsıntı sırasında uygulamanız gereken adımları anlattı.
Deprem başladığında, öncelikle “çök-kapan-tutun” tekniğini uygulayın. Kaygan zeminde dengenizi korumak için hemen yere çömelin ve başınızı kollarınızla koruyun. Bu pozisyon, düşen cisimlerden veya sarsıntıdan kaynaklanan darbelerden korunmanızı sağlar.
Duş başlığı veya sabunluk gibi hareketli eşyalardan uzak durmaya özen gösterin, çünkü bu nesneler sarsıntı sırasında düşerek yaralanmalara neden olabilir. Eğer mümkünse, sağlam bir yüzeye, küvet kenarına tutunun ve sarsıntı bitene kadar bu pozisyonda kalın.
Banyodaki cam duş kapıları, aynalar ve pencereler, deprem sırasında tehlikelidir. Bu nedenle, sarsıntı başladığında cam yüzeylerden mümkün olduğunca uzaklaşın. Fayans diplerine veya küvet gibi daha sağlam alanlara yönelin. Eğer duş kapısı cam değilse, kapıyı hafifçe aralayarak sıkışma ihtimalini azaltın.
Kapılar sarsıntı sırasında sıkışabilir veya koridordaki eşyalar devrilerek çıkış yolunu kapatabilir. Ayrıca, kaygan zeminde koşmaya çalışmamalısınız. Bu nedenle, sarsıntı bitene kadar olduğunuz yerde sabit durun ve güvenli bir pozisyonda bekleyin. Banyodan çıkmak yerine, çök-kapan-tutun hareketini uygulayarak güvenliğinizi sağlayın.
Sarsıntı sırasında öncelik her zaman güvenliği sağlamaktır, ancak eğer mümkünse ve sarsıntı hafiflediyse yakındaki bir havluyu almaya çalışın. Ancak, bunu yapmak için güvenliğinizi riske atmayın. Ardından, hızlı hareketlerle giyinip binadan çıkmak için hazırlanın.
Evdeki tahliye planınızı takip ederek, önceden belirlenmiş çıkış yollarını kullanarak binayı terk edin. Asansör yerine merdivenleri tercih edin ve artçı sarsıntılara karşı dikkatli olun. Dışarıda, ailenizle buluşmak için belirlediğiniz güvenli alanlara yönelin.