14.05.2024 - 10:48 | Son Güncellenme:
Erik zengin C vitaminli içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlayan ve kan damarlarının oluşumunu destekleyen erikte bulunan fitokimyasallar ve besinler kalp hastalıklarına neden olabilen iltihaplanmaları azaltıyor. Ek olarak erik, kabızlığı da gideriyor.
Erik, lif bakımından da oldukça zengin bir meyve. Lif oranı sayesinde tokluk hissi oluşturarak kişilerin sağlıklı beslenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda bağırsak sağlığının korunmasına da katkı sağlayan erik, bağırsak işleyişinin düzenlenmesine yardımcı olarak hazımsızlık ya da kabızlık gibi problemlere de çözüm getirebiliyor.
100 gram eriğin içinde 9.92 gram şeker bulunuyor. Bu da, bir elmanın içinde bulunan şekerden yaklaşık 5 gram daha az şeker demek. Yani erik früktoz bakımından da yüzleri güldürüyor.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki etse de günde 10 ila 12 adetten fazla tüketimi risk doğuruyor. Bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor ve tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemini bozabiliyor.
Yeşil erik kan şekeri dengesini sağlayan yönüyle öne çıkan bir meyve. Süt, badem, fındık, ceviz, yoğurt gibi çeşitli yağ ve protein kaynaklarıyla tüketildiğinde ise mucizevi şekilde uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Bu nedenle yeşil eriğin faydaları arasında ani kan şekeri dalgalanmalarını önlemesi yer alıyor.