Çayın içerisinde aynı kahvede olduğu gibi ‘tanin’ adı verilen bir madde bulunuyor. Bu madde kansızlık ve demir eksikliği başta olmak üzere bir kısım sorunlara neden olabiliyor. Uzmanlara göre aşırı çay tüketilmesi halinde vücuttaki demir miktarındaki azalma yüzde 80'leri bulabiliyor.
Kepek, kepekli tahıllar, Yağlı tohumlar (örneğin, soya, yer fıstığı), kahve, siyah çay, soya ve soya sütünden elde edilen protein (kazein) çay gibi demir emilimini engelleyen bazı gıdalar arasında yer alıyor. Bu ürünlerin kontrollü ve dengeli tüketilmesi demir depolarınızın dolu kalmasını sağlayabilir.
Uzmanların demir eksikliği yaşayan hastalara bazı önerileri var. Özellikle, hamile ve emzirenler, okul öncesi çocuklarda demir eksikliği riski yüksek olduğundan, bu gruptakiler yemeklerle birlikte fazla miktarda çay içmekten kaçınmalı. Böyle durumlarda yemekten en az bir saat önce ya da sonra çay içilmeli.