Diyetisyen Sevihan Akbulut, yanlış, eksik ve bilgisizce hazırlanmış diyet programları uygulamak yerine yaza fit girebileceğiniz şu önerilerde bulundu:“Yağ ve karbonhidrat tüketiminizi azaltın; protein ve kalsiyum tüketiminizi artırın. Et, tavuk, balık, yumurta, peynir, süt, yoğurt ve kefire günlük beslenmenizde mutlaka yer açın. Beyaz ekmek, makarna, kurabiye, kek gibi beyaz un içeren basit karbonhidrat kaynakları yerine kurubaklagiller, tam tahıllar, sebze ve meyveler gibi kompleks karbonhidrat kaynaklarını tüketmeye özen gösterin. Doğal besinler tüketin, paketlenmiş hazır gıdaları tercih etmeyin. Şekerli ürünleri hayatınızdan çıkarmaya çalışın, çayınıza ve kahvenize şeker ilave etmeyin. Baharatlara beslenmenizde daha çok yer vererek metabolizmanızı hızlandırın.
Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla beraber vücudun daha fazla su ve mineral kaybettiğini belirten Akbulut, “Günde ortalama 2,5 litre (12 bardak) su tüketmeye çalışın. Egzersiz yaptığınızda su ihtiyacınızın daha da fazla arttığını unutmayın. Susuzluğun vücutta oluşturacağı hasarlardan korunmak için susamayı beklemeden su içmeye özen gösterin. Sıvı ihtiyacının karşılanmasında su haricinde ayran, süt, maden suyu, şekersiz kompostolar, az şekerli limonata, soğuk bitki çayları ve taze sıkılmış meyve suları gibi içecekleri tercih edin. Gazlı içecekler, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçının” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı kilo vermenin 5 altın kuralını sıralayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevihan Akbulut şunları söyledi:“Güne sağlıklı, besleyici bir kahvaltıyla başlayın ve öğün atlamayın. Uzun saatler aç kalıp öğünlerde daha fazla yemenin önüne geçmek için ara öğünlerden yararlanmayı ihmal etmeyin, az az ve sık sık yiyin. Su içmeden kilo veremeyeceğinizi unutmayın ve daha fazla su içmeye çalışın. Ortalama 2,5 litre su içtiğinizden emin olun. Hareketinizi artırın. Haftanın 3-4 günü 40-50 dakika süren tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklet, ip atlama gibi egzersizler yapmaya çalışın. Egzersiz yapmadığınız günler günlük adım sayınızın 10 bini geçmesi için çaba gösterin. Dışarıda yemek yeme sıklığınızı azaltın. Yemekleri kendiniz yapmaya çalışın ki kullandığınız malzemeler ve miktarları sizin kontrolünüzde olsun.