25.09.2019 - 15:45 | Son Güncellenme:
Kullanış açısından plastik kesme tahtaları daha kolay gibi görünse de sağlık açısından maalesef öyle değil. Amerika’da yapılan çalışmalarda ahşap tahtaların daha sağlıklı olduğu belirtiliyor. Gıda Mühendisi Emir Kaboğlu "Ahşap kesme tahtaları, yüzeydeki bakterileri tahtanın içine doğru çeker. Tekrar kullanımında ise bu bakteriler içeride hapsolur. Özellikle salmonella gibi ölümcül bir bakteri türü için dikkat etmemiz gerekiyor.
Plastik kesme tahtaları ise iyi temizlenmezse bakterilerin çoğu yüzeyde birikir. Özellikle bıçak izlerinden dolayı aradaki boşluklara yerleşen bakteriler bulaşık makinesinde yıkansa bile yine de tam olarak temizlenemiyor. Dolayısıyla plastik kesme tahtalarını kullanımını önermiyoruz" açıklamasında bulundu.
"Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken diğer nokta, ucuz plastik kesme tahtalarıdır" Gıda Mühendisi Emir Kaboğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Günümüzde plastiklerin zararlarını bilmeyen yoktur. Hatta gıdalarımızı mümkün oldukça cam ambalajlarda almak istiyoruz. Oysa ucuz plastik kesme tahtalarından kesim esnasında deforme olarak kopan parçalar doğrudan gıdaya karışıyor. Yani kanserojenik maddeleri kendi ellerimizle gıdalara katmış oluyoruz. Bu yüzden plastik tahtalardan uzak durun."
Temizlerken mümkün olduğunca sıcak su olmasını sağlayın. Bol köpüklü ve ovalayarak temizleme yapın.
Kullandıktan sonra derhal yıkayın, gıdanın üstünde kurumamasına dikkat edin.
Son olarak haftada en az 1 kere kesme tahtasını hafif su serperek 5 dakika mikro dalga fırınında ısıtırsanız büyük oranda bir hijyen sağlayacaktır.
Plastik kesme tahtalarında mümkün olmayan bu özelliği ahşap kesme tahtalarında kullanabilirsiniz.