11.01.2024 - 16:27 | Son Güncellenme:
Hem özel günlerde hem de günlük yemeklerde rahatlıkla tercih edilen soğan kebabı solunum yolu rahatsızlıkları için oldukça faydalıdır. Gribe iyi geldiği düşünülen bu yiyecek özellikle enfeksiyon problemlerine iyi gelebilir.
Soğan kebabı, soğanın etle birlikte pişirilerek yapıldığı lezzetli yemeklerden biridir. Birçok kişi soğanın sağlıklı olması için pişmeden tüketilmesi gerektiğine inanır. Ancak pişmiş soğan da bir o kadar faydalıdır.
Aslında soğan, quercetin gibi güçlü antioksidanlar içerir. Pişirme süreci, bu antioksidanların bir kısmının daha etkili hale gelmesine yardımcı olabilir. Pişmiş soğanın içeriğindeki bazı bileşenler, kan şekerini düzenleme konusunda olumlu etkiler verebilir.
Bu lezzetli yemeğin içindeki malzemeler gerektiği miktarda tüketildiği zaman sağlığa karşı pek çok fayda sağlar. Çeşitli baharatlarla birleşen soğan gribi vücuttan söküp atmaya yarayacak.
- 2 kiloya yakın arpacık kuru soğan
- 1 kilo az yağlı kıyma
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
Sosu için;
- 3 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 su bardağı su
Sunum için;
- Lavaş ekmek
Öncelikle soğanların iki ucunu kesin. Dışındaki kabuğu da soyun. Ancak diğer kabuklarını soymamalısınız. Ardından soğan kebabının kıymasını hazırlayabilirsiniz.
Bir kabın içerisine kıyma, karabiber ve tuzu alıp 5 dakika boyunca yoğurun. Kıyma sakız kıvamına ulaştığında hazır olacaktır. Sonrasında soğanları tepe kısmından bıçakla kesin. Ancak kök kısımlarına dokunmayın. Kestiğinizde dağılabilir.
Kıyma karışımından ceviz büyüklüğünden parçalar alarak köfte şekli verebilirsiniz. Ardından soğanların içine yerleştirin. Hazır olan soğan kebapları fırın tepsisine yerleştirin.
Son olarak bir kabın içinde nar ekşisi ve suyu karıştırarak sulu bir sos elde edin. Bu karışımı da tepsideki soğan kebaplarının üzerine ilave edin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirmeniz gerekiyor.
Soğan kebabının pişirmek için farklı olanaklarınız varsa bunları değerlendirebilirsiniz. Özellikle taş fırında pişirmek yemeğin çok daha lezzetli olmasını sağlıyor. Pişen yemeği fırından alıp lavaş ekmeğiyle birlikte servis edebilirsiniz.