Gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, yakın zamanda paylaştığı bir videoyla toksik olabilecek 3 üründen söz etti. Aslında bu eşyalara neredeyse herkesin evinde rastlamak mümkün. Ancak birçok kişi, sağlık açısından oluşturduğu problemleri bilmiyor.
Harvardlı doktora göre kokulu mumların çoğu hormon seviyesini değiştirebilen ftalatlardan yapılıyor. Uzun vadede özellikle üreme sistemi için çeşitli problemlere yol açabiliyor. Soya ve balmumu gibi malzemelerden yapılmış kokusuz mumları tercih etmeniz daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Bu çeşitler yalnızca güvenli bir eşya değil.
Herkesin evinde bir kez olsa bile bulunmuş olan çizilmiş, yanmış veya yıpranmış tavalar aslında hiç sağlıklı değil. Çizik tavalar, üreme sağlığı problemleriyle ilişkilendirilen perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler salabilir.
Dr. Sethi, yıpranan ve çizilen yapışmaz tavaları paslanmaz çelik veya dökme demir pişirme kapları gibi faydalı seçeneklerle değiştirmeniz gerektiğini belirtiyor. Böylece pişirdiğiniz yiyeceklerin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir ve sorun kalmadan tüketebilirsiniz.
Herkesin evinin olmazsa olmazlarından biri kesme tahtalarıdır. Ancak plastik tahtalardaki kesikler mikroplastikler yiyecekleri kirleterek, insan vücuduna girerek sağlık problemlerine yol açıyor. Küçük parçacıkların yemekler aracılığıyla vücudumuza taşınması, problemleri beraberinde getiriyor.
Dr. Sethi, bu durumla karşı karşıya kalmak yerine ahşap veya cam kesme tahtalarının kullanılması gerektiğini söylüyor. Ahşap tahtalar toksik değildir ve zararlı maddeler salınmasına neden olmaz. Ancak dikkatli bir bakım gerektirir. Hijyen açısından uygun temizleme tekniklerini uygulamanız daha sağlıklıdır.