30.03.2024 - 15:28 | Son Güncellenme:
Bazı kişiler biberi acı, bazıları ise tatlı seviyor. Damak zevkine göre değişen bu durum biber satın alırken birçok kişiyi düşündürüyor. Genellikle biberin acı mı yoksa tatlı mı olduğunu anlayamayabiliriz.
Aslında görüntüsüne bakarak bile net bir şekilde acı olup olmadığını ayırt edebilirsiniz. Acı biberin keskin kokusu ve tüketildiğinde genzi yakması ile kolayca anlaşılabilir. Eğer acı olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız bu tüyoları deneyebilirsiniz.
En etkili yöntemlerden biri sert ve kırılgan olan bir biberi ortadan ikiye kırmak ve hafifçe koklamaktır. Keskin kokusu biberin ne kadar acı olduğuna dair birçok şeyi anlamanıza yarayacaktır. Genellikle küçük ve parlak renkli biberler daha fazla acı olur.
Bir diğer yol da biberi sıkıp yapısını incelemekten geçiyor. Acı biberler genellikle daha sert olur. Ama bu yöntem her zaman doğru çıkmayabilir. Bazı insanlar, acı biberin kokusunu keskin bir şekilde alabiliyorken bazıları bu kokudan etkilenmiyor. Deneme yanılma yoluyla bunu çözümleyebilirsiniz.
Bir diğer yöntemde biberin sapı ve gövdesinin birleştiği kısıma bakmanız gerekiyor. Taç yapraktaki yıldız çıkıntılarının sayısı 5'ten daha az ise bu, biberin tatlı olduğunu gösterir. Eğer 5 çıkıntı varsa biber yine tatlıdır. Yıldız sayısı 6 veya daha fazla ise o biber kesinlikle acıdır.
Tatlı biberler genellikle daha büyük ve daha dolgun olur. Ancak biberin rengi tek başına tatlılığını belirlemez. Biberi hafifçe sıktığınızda etinin daha yumuşak olduğunu düşünüyorsanız genellikle tatlı bir biber olduğunun işaretidir.
Satın aldığınız biberlerin etiketlerini kontrol etmek de faydalı olabilir. Bazı biber çeşitleri belirli bir tatlılık seviyesine sahip olabilir. Tam olarak tatlı olmayan biberlerde bu yöntemler değişkenlik gösterebilir.