17.08.2023 - 15:46 | Son Güncellenme:
Oldukça basit aşamalardan oluşan turşu yapımında hazır turşuları aratmayan lezzeti yakalamak mümkün. Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunuyor. İşte evde hazırlayabileceğiniz acı biber turşusu için dikkat etmeniz gerekenler.
Öncelikle turşusunu hazırlayacağınız biberin taze olması her şeyden daha önemli. Elinizdeki biberler yumuşamış, çürümüş veya taze değilse hazırladığınız turşunun tadını ve yapısını bir o kadar etkileyecektir.
Hazırladığınız turşunun hijyenik olması için biberleri yıkamayı unutmayın. Uzmanlar, zararlı bakterilerin asidik ortamda beklemesinden kaynaklı oluşabilecek zehirlenmelerden korunmak için turşusu yapılan meyve ve sebzelerin çok iyi yıkanması gerektiğini vurguluyor.
Turşu için biberleri özenle hazırlayıp seçtikten sonra içine dolduracağınız kavanoz veya kabın temizliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Turşunun tadını etkileyecek herhangi bir koku, kalıntı olmamalı.
Turşu hazırlarken kullanacağınız su, en önemli püf noktalar arasında. Hali hazırda musluk suyu kullanmak yerine kaynattıktan sonra soğutulan suyu kullanmanız turşunun kalitesini artıracaktır.
İnsanlar genellikle turşu hazırlarken ana malzemeler dışında başka bir şey katmayı tercih etmez. Ancak tercihe bağlı lezzeti farklılaştırmak isterseniz çeşitli baharatlar ilave ederek damak tadınıza uygun bir turşu oluşturabilirsiniz. Bunun için kimyon, kekik, kişniş gibi baharatlar kullanılabilir.
Turşu yapımında unutulmaması gereken başka bir altın kural da kullanacağınız tuz miktarını iyi dengelemek. Aşırı tuzlu turşular biberin erimesine neden olabilir. Tuzu az olan turşular da çabuk bozulabilir. İyi bir turşu elde etmek için genel oran 1 litre su için 2-3 yemek kaşığı su koymak.
Biber turşusunu hazırladıktan sonraki aşamada turşu üzerinde oluşan beyaz tabakanın genellikle sağlıklı olduğu söylenir. Aksine, bu tabaka turşuların bozulmaya başladığını gösterir.
Turşu üzerinde oluşan küf tabakası, sağlığa faydalı olan bakteri miktarının üstüne çıkarak faydalı bakteri oranını bozuyor. Uzmanlar da zararlı bakterilerden kaçınmak adına küf tabakası oluşan turşuların tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Doğru miktarlarda yapılan ev turşunun ise sağlığa pek çok faydası var. Öyle ki, doktorlar diyet listelerine bile eklenmesi gerektiğini söylüyor. Yapılan araştırmalarda çıkan sonuçlar, turşunun içinde bulunan sirkenin vücuttaki yağ depolanmasını önlediği yönünde.
Doğru ve sağlıklı olan ev turşusu, içerdiği faydalı mikroorganizmalar ile bağırsak sağlığını destekleyerek çeşitli enfeksiyonlardan korunmaya yardımcı olur. Lifli yapısı ve içerisindeki fermente bakteriler, bağırsak florasının düzenli çalışmasını sağlıyor.
Ev turşusunun kendisi haricinde suyu da bir o kadar şifa içeriyor. Özellikle egzersiz yapan kişilerin ihtiyacı olan bir su deposu diyebiliriz. Egzersiz sırasında sıvı ve mineral kaybı yaşayan bireyler turşu suyu içerek bu kaybı önleyebilir. Özellikle sporcuların egzersiz sonrasında yaşadığı ağrılı krampların turşu suyu tüketimiyle azaldığı söyleniyor.
Turşucuların hazırladığı turşular gibi kütür kütür bir ev turşusu elde etmek hangi aşamalardan geçiyor?
Malzemeler;
2 kg süs biberi
2 büyük baş sarımsak
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı kaya tuzu
Hazırlanışı;
Yıkayıp kuruladığınız biberleri kolayınıza gelecek şekilde ucundan veya ortasından delin. Ardından 2 büyük baş sarımsağı ayıklayın.
Kaynatıp soğumaya bıraktığınız suyla tercih ettiğiniz kavanoz veya şişeyi yarıya kadar doldurun. Diğer yarısına da sirke ekleyin. Hazırladığınız karışımı geniş bir kaba boşaltın.
Kabın içine hazırlamış olduğunuz limon tuzunu, şekeri ve tuzu ekleyip erimesini bekleyin.
Kullanacağınız şişeye biberleri yerleştirmeye başlayın, biber ekledikçe biberlerin yerine oturması ve daha fazla alan açılması için kullandığınız şişeyi sallamanız gerekiyor.
Biberleri yerleştirme işlemi bittikten sonra arka planda hazırladığınız sirkeli suyu şişelerin ağzı dolana kadar bölüştürün. İşlem bittiğinde ağzını sıkıca kapatın.
Hazırladığınız turşuları güneş görmeyen bir alanda muhafaza etmek çok önemli. Yaklaşık 3-4 hafta sonra turşuyu afiyetle tüketebilirsiniz.