22’nci Başbakan Tansu Çiller’de ise durum daha farklı. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Çiller’in sırrının kendisine mal edilen kuşburnu çayı olup olamayacağı konusunda konuştu. Prof. Dr. Müftüoğlu, “Kuşburnu güçlü antioksidan yapısı olan bir meyve. Çayı ise çok etkili bir içecek. Güçlü bir C vitamini deposu. Faydalı olduğunu söyleyebilirim” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gripsavar ve kış desteği olarak 'dut pekmezi'ni seçtiğini bir seyahatinde kendisine eşlik eden basın mensuplarına açıkladığını gazetelerde okuyunca sevindiğini ifade eden Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, pekmezin çok faydalı olduğunun altını çizdi.
“Tayyip Bey çok doğru bir seçim yapmış” diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Müftüoğlu, “Karadut pekmezi çok faydalı bir besin. Ayrıca güçlü bir virüssavar. Hele bir de Adilcevaz (Bitlis) yöresinin yerel ekşi karadutundan üretilmişse” diye konuştu.
Karadut ciddi bir flavonoid, antosiyanin ve karotenoid deposu olmasıyla öne çıkıyor. Vitaminler bakımından da son derece zengin olan karadutta bol miktarda B ve C vitamini var. Mineral konusunda da vitamind olduğu kadar önemli bir yeri olan karadut, Magnezyum, kalsiyum, manganez, çinko deposu.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “Karaüzüm pekmezi de karadut pekmezi de bizim geleneksel doğal şifalı besinlerimizden. Yeter ki abartılmadan tüketilsin. Tüketenler 2 tatlı kaşığı ile yetinebilsin. Doğal şartlarda, geleneksel tekniklerle, içine hiçbir kimyasal katılmadan, ev usulü üretilsin. Benim pekmezde favorim ise andız pekmezidir” diye konuştu.
“Pekmezi az koyarak, tahin pekmezi yoğurtla karıştırırsak çok daha iyi olur. Proteinle zenginleştirirsek tahini daha iyi olur. Tahin, bir hazine bu bilinmeli. İçindeki bakır zenginliği, protein ve yağların kalitesi, tam bir zenginlik. Tahini daha yenilebilir yapmak için pekmezle zenginleştiriyoruz ama pekmezi abartmamalıyız. Pekmez şekerdir. Sanıldığı kadar sağlık pınarı değildir makul miktara yani 1 tatlı kaşığı kadar tüketilebilir.” –Prof. Dr. Osman Müftüoğlu