05.01.2025 - 12:00 | Son Güncellenme:
Osmanlı İmparatorluğu kayıtlarında ise iki farklı muhallebi türünden bahsediliyor. Bunlardan biri II. Mehmed döneminde hazırlanan tavukgöğsü, diğeri ise 1530'lu yıllarda et kullanılmadan hazırlanan gül suyuyla süslenmiş muhallebi. Basılı ilk yemek kitabı olan Melceü’t-Tabbâhîn'de muhallebi tarifine de yer verilmişti. Peki bu kitaptan çok daha sonra keşfedilen kahveli muhallebi nasıl yapılıyor?
1 litre süt, 1. 5 su bardağı şeker, 3 yemek kaşığı nişasta, 3 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı Osmanlı kahvesi, yarım bardak su muhallebiyi yapmak için yeterli olacaktır. Üzeri için de çikolata kullanabilirsiniz.
Süte un ve nişastayı ekleyip iyice çırpın. Daha sonra ocağı yakın ve kaynayıp kıvam alana kadar karıştırarak pişirin. Şekerini de ekleyip tekrar karıştırın ve yarım bardak su ile 1 yemek kaşığı kahveyi iyice ezilene kadar karıştırın. Pişen muhallebiye kahveli karışımı ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocağı söndürün.
Muhallebinizi sıcak sıcak kâselerimize doldurun üzerinde henüz sıcakken az miktarda çikolata rendeleyip dolaba kaldırın. Çikolataların hafifçe erimesi iyi olacaktır. Üstelik tatlınız bu şekilde daha güzel görünebilir. Afiyet olsun.
Yemen kahvesi, keçiboynuzu, menengiç kahvesi, salep, damla çikolata, krema, damla sakızı, karamel karışımından oluşan bir kahve olan Osmanlı kahvesi, besin değerleri açısından da oldukça zengin.
Bir fincan Osmanlı kahvesi, yaklaşık 20 ila 30 kalori içerir. Şeker eklenirse bu değerler artabilir. Bu kahve, sıfır kaloriye sahip olmasa da küçük porsiyonlar halinde tüketildiğinde düşük kalorili bir seçenek olarak da kabul edilebilir.