13.09.2023 - 15:08 | Son Güncellenme:
Geçmişten bugünlere gelen geleneksel lezzet köy tarhanası kış aylarında en çok tüketilen çorbalar arasında yer alıyor. Anadolu kadınlarının kışa geçiş sürecinde hazırlıklarını yaptığı tarhana birçok derde deva olan şifa depolarından biri.
Birçok farklı yörede bulunan tarhana, çeşitlerine göre farklılık gösteriyor. Un, yoğurt, maya, sebze ve baharatların karıştırılarak mayalanmasıyla hazırlanıyor. Mayalanan karışım kurutuluyor, öğütülüyor ve farklı işlemlerden geçmeye devam ediyor.
Oldukça zahmetli bir iş olan tarhana yapımı zorlayıcı gibi gözükse de tüm kış şifalı bir ilaç gibi elinizin altında bulunuyor. Hastalıklara karşı dirençli olmaya yarayan tarhananın tarifi bu kez Prof. Dr. Canan Karatay'dan geldi.
Özellikle gribal hastalıklarda tercih edilen çorbalardan biri olan tarhananın dikkat edilmesi gereken püf noktaları var. İşte sağlığa iyi gelecek ve lezzetli bir tarhana çorbası için Canan Karatay'ın önerdiği tarif.
- 1,5 kilo buğday unu
- 500 gr kuru soğan
- 500 gr kırmızıbiber
- 1 kilo domates
- 1 kilo süzme yoğurt
- 1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 1 demet reyhan
- 1 demet fesleğen
- 2 tatlı kaşığı kristal kaya tuzu
- 1 bağ tarhana otu
Öncelikle soğan ve domates kabuklarını soyun. Biberleri içlerini çıkardıktan sonra yıkayın. Maydanoz, reyhan, fesleğen ve dereotunu da aynı şekilde güzelce yıkayın.
Soğan, domates ve biber üçlüsünü küp olacak şekilde büyük büyük doğrayın. Doğradıklarınızı büyük bir tencereye ekleyin. Tarhana otunu da üzerine bütün olacak şekilde koyun. Hepsini kısık ateşte pişirmeye başlayın.
Tenceredeki malzemeler piştikten sonra tarhana otunu üst kısımdan alın ve pişen malzemeleri yoğurma kabının içine koyun. Malzemeler soğuduktan sonra un ve süzme yoğurdu üzerine ekleyip yoğurmaya başlayın.
Yıkadığınız maydanoz, dereotu, fesleğen ve reyhanı doğrayın ve yoğurmaya başladığınız hamurun içine ekleyin. Hepsinin iyice karışmasını sağlamak için yoğurmaya devam edin. Ardından hazır olan hamurun üstüne un serpin. Bu kez, hamurun üzerini bir bez yardımıyla yoğurmaya devam edin.
Hamura aralıklı olarak un ilavesi yapmanız gerekiyor. Bunun için 5 gün boyunca 1 çay bardağı kadar un ilavesi yeterli. Yoğurma aşamalarından sonra hamur üzerine hamur serpin ve kapatıp bekleyin.
5 günün sonunda hazırladığınız hamurun ekşimesi gerekiyor. Ardından 2 gün daha aynı işlemi tekrarlayın. Bu aşamada hamurunuzu kontrol ederek tuz ile tatlandırmayı unutmayın. Sonrasında kurutma aşamasına geçiş yapabilirsiniz.
Tarhananın serin ve kuru bir mekanda muhafaza edilmesi gerekiyor. Uygun olan bölgeye temiz bir çarşaf serdikten sonra hamur parçalarını ayırarak koyun. Koyduğunuz parçaların daha da küçülmesini sağlamak için ufalamaya başlayın.
Yaklaşık 2 günün sonunda ufaladığınız hamurlar da kuruyacaktır. Çekilme aşamasına gelen hamuru tercihe bağlı olarak mutfak robotu, veya doğal yöntemlerle daha da küçültebilirsiniz.
Ufaladığınız tarhanaların kuruduğuna emin olduktan sonra yine serin bir yerde saklamaya çalışın. Özellikle bez torbalar, tarhananın korunması için çok işlevli olacaktır. Hastalık savar tarhananızı kış boyunca afiyetle tüketebilirsiniz.