Kimilerine göre et ürünlerini yıkamadan yemek oldukça zararlıyken kimilerine göre yıkayarak yemek zararlı. Peki hangisi doğru? Eti yıkama esnasında ellerinize ve mutfağınıza bulaşan bakterilerin zararı yıkamadan tüketmekten çok daha zararlıdır. Market ve kasaplardan alınan etlerin yıkanmaması en doğrusu olarak kabul edilir. Küçük bir ipucu vermek gerekirse etin üzerinde gözle görülmeyen bakteriler insan sağlığı için oldukça zararlı olduğundan, eti kesmek için kullandığınız bıçak ve tahtaları işleminiz bittikten sonra iyice yıkamayı unutmayın.
Soğanların üzeri kabukla kaplı olduğundan yıkamaya gerek yoktur. Ancak üzerlerinde kir veya toprak varsa hızlıca yıkayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki bunun için hiçbir şekilde herhangi bir sabuna ihtiyacınız yok, direkt olarak suyla arındırabilirsiniz.
Gelelim mantara. Çok az kişi mantarların yenmeden önce yıkanmaması gerektiğini bilir. Ancak bu mantar için oldukça önemli bir detaydır. Eğer mantarın üzerinde toprak parçası yoksa hemen bıçağın ters tarafıyla ya da bir peçete yaprağı yardımıyla mantarı temizleyip yemeğe başlayabilirsiniz.
Annelerimizden öğrendiğimiz bilgi çoğunlukta pirincin nişastasını akıtana kadar yıkamaz ve sonrasında sıcak suda bekletmek yönünde oldu. Ancak bu bilginin pek de doğru olmadığını söylesek? Gerçek şu ki; pirinci nişastası akana kadar yıkamamalı kaynar bir suyun içine pirinci koymalı ve 5 dakika sonra suyu süzmeli ardından pirincin üzerine yeni bir su ekleyerek bekletmeliyiz. Bu şekliyle pirincin çok daha sağlıklı olacağı düşünülüyor.
Gelelim mutfakta yıkanması gerektiğine inandığımız en birincil şeylere, yeşillikler. Sofralarımızın olmazsa olmazı tüm yeşillikler itinalı bir şekilde yıkanması gereken en birincil ürünlerden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle toprakta yetiştiklerinden bu besinlerde kir, kum, toz olması oldukça olası. Bu yüzden uzmanlar tüm yeşillikleri önce soğuk bir suda yıkamayı ardından sirkeli bir suda kiri dibine çökene kadar bekletmek gerektiğini söylüyor.
Mutfakta yıkanması gereken şaşırtıcı besinler arasında kuru yemişler yer alıyor. Uzmanlara göre kurutulmuş meyve ve kuru yemişlerin yıkanması hatta bazı durumlarda fırında kavrulması gerekiyor. Bunun sebebi bu ürünleri aldığınız yerlerde ürünler bozulmasın diye alınmış kimyasal önlemlerden besinleri arındırmak.
Gelelim kimilerinin korkulu rüyası kimilerinin de olmazsa olmazı olan midyelere. Midyeler de tüketilmeden önce mutlaka yıkanması gereken besinler arasında yer alıyor. Evde tüketmek için satın alınmış vakumlu ya da ambalajları midyeler için uzmanlar tüketilmeden mutlaka yıkanmalıdır uyarısı veriyor.
Konserve sebzeler de aslında yeşillikler gibi hepimizin yıkayarak tükettiği besinler. Bunun sebebini uzmanlar şu şekilde açıklıyor: "Konserveler içinde çok fazla tuz ve nişasta barındırır bu da vücut için çok fazla demir alımı anlamına gelir. Bu yüzden konserveleri yıkayarak tüketmek gerekir."
Bu bilgiyi bir bonus gibi düşünebilirsiniz. Elbette hepimiz dışardan alınan içi içecek dolu plastik, teneke ya da cam şişelerin yıkanması gerektiğini biliyoruz. Taşındıkları depolardan elden ele dolaşan bu ürünler mutfağın kapısından içeri alınmadan temizlenmesi şart olan ürünler arasında yer alıyor.