05.02.2024 - 12:10 | Son Güncellenme:
Gerçek tereyağı iyi kolesterolü, HDL'yi yükseltici, LDL'yi yani kötü kolesterolü ise düşürücü etkiye sahip. Tokluk hissi sayesinde, tereyağı önerilen miktarlarda tüketildiğinde obeziteyi engelleyici etkisiyle de öne çıkıyor. İçeriğinde yer alan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerin etkisi ile beyin gelişimi de sağlanıyor.
Ancak bazen tereyağ yerine başka yağların kullanımı söz konusu olabiliyor. Bunun için tam anlamıyla olmasa da tereyağın yerini bir miktar dolduracak sağlıklı yağlar var. İşte pek duymadığınız, yakından tanıdığınız ve son dönemde sıklıkla karşınıza çıkan 3 alternatif yağ!
Tereyağına oranla daha uzun süre bozulmadan saklanabilen ghee, sağlıklı yağ asitleri, A, D, E ve K2 vitaminleri yönünden son derece zengin. Laktoz ve oksitlenmiş kolesterol içermemesiyle laktoz tüketemeyenler için çok doğru bir tercih olabilir. Ayrıca ghee içeriğinde, kötü kolesterolü düşüren vaksenik asit ve vücudu kanserojen maddelerden arındıran linoleik asit bulunduruyor.
Hindistan cevizi yağı cilt ve ağız sağlığını korur. Yağ ve kalori yakımını hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır, saçların yapısını kuvvetlendirir, kan şekerini düzenler ve bakteri ve enfeksiyonların büyümesini engeller. Ek olarak demans ve alzheimer semptomlarını iyileştirmesiyle de öne çıkar.
Zeytinyağının yemek kültüründeki önemli yeri ve lezzeti dışında, kalp hastalığı riskini azaltması, antioksidan özelliklere sahip olması, iltihaplanmalara iyi gelmesi, beyin ve damar sağlığına katkı sağlaması, kansere karşı koruyucu etki göstermesi gibi yararları da öne çıkıyor. Ayrıca zeytinyağı kemikleri güçlendirir ve çocuklarda kemik gelişimi sağlar. Tavsiye edilen günlük E vitamini miktarı karşılamanıza yardımcı olan zeytinyağı saç dökülme sorununa da veda etmenizde oldukça etkili.