22.01.2025 - 13:18 | Son Güncellenme:
Yağ yangınının nasıl söndürüleceğine dair talimatlar şu sırayla takip edilebilir: Ocağı kapatın ve tencereyi, tavayı veya kızartma tavasının kapağını kapatın. Yangını karbonat, tuz veya yangın söndürücü ile söndürmeyi deneyin, asla suyla söndürmeyin.
Yağ yangınları son derece tehlikelidir. Çünkü yağ, dolaplara veya mutfağın diğer yanıcı alanlarına kolayca sıçrayıp yayılabilen bir sıvıdır. Konutlarda çıkan yemek yangınlarının yaklaşık yüzde 10'u yemek pişirme kabının ötesine yayılır, önemli hasar ve yaralanmalara neden olur.
Yağlar son derece yanıcıdır, bu nedenle kolayca alev alabilir. Farklı yağlar farklı sıcaklıklarda (parlama noktaları) yanar. Ancak marketten satın alabileceğiniz her yağ, sıcaklık yeterince yüksekse alev alabilir. Yağla yemek pişirirken, yağların çok ısındığına dair uyarı işaretlerini bilmek önemli. Kaynama ve dumanlanma, ateşi kısma zamanının geldiğinin en iyi göstergelerindendir.
Yağlar çok çabuk ısınır ve duman çıkarmaya başladığında 30 saniye gibi kısa bir sürede kolayca alev alabilir. Yemek pişirme, ev yangınlarının ve yaralanmalarının yaygın nedenidir. Ev yangınlarının neredeyse yarısı yağ, gres veya yağdan kaynaklanıyor.
Yağ yangınını asla suyla söndürmeye çalışmamalısınız. Yangına su atmak yanan yağın sıçramasına neden olabilir. Bu da yangının yayılmasına ve potansiyel olarak çevredekilere zarar vermesiyle sonuçlanır. Aynı sebeplerden, yanan bir yağ tavasını veya tenceresini hareket ettirmek tehlikelidir.
Yemek pişiriyorsanız ve bir tencere alev alırsa, ilk adım ısı kaynağını ortadan kaldırmaktır. Ocağın altını, fırını veya ızgarayı kapatın. Yağ yangınınız fırındaysa, kapıyı kapalı tutun. Bu, yangını söndürmeye yardımcı olabilecek oksijenden mahrum bırakır.
Yağ yangınına oksijeni kesmenin en kolay yolu, metal bir tava kapağı veya fırın tepsisiyle üzerini örtmektir. Kapağı yerine takmak için metal maşa kullanmak kollarınızı ve ellerinizi tehlikeden uzak tutacaktır. Kumaş fırın eldiveni kullanmayın çünkü malzeme tutuşabilir ve sizi yaralayabilir. Cam veya seramik tava kapakları kullanmaktan kaçınmalısınız. Açık alevlerin aşırı ısısı bu malzemelerin parçalanmasına neden olur.
Yağ yangınını söndürmek için asla su kullanmamanız gerektiği uyarısını tekrarlamakta fayda var. Özellikle de yanan tencereyi lavaboya götürüp musluğu açma isteği duyabilirsiniz. Bunun yerine, küçük bir yağ yangınını güvenli bir şekilde söndürmenize yardımcı olacak iki temel kiler malzemesine ulaşmalısınız.
Karbonat, ısıtıldığında karbondioksit gazı açığa çıkardığı için etkili olur. Bu da yangını söndürebilir. Tuz, ateş ile hava arasında bir bariyer oluşturur. Bu, ateşin ihtiyaç duyduğu oksijeni almasını engeller. Ancak, bir yağ yangınını tamamen söndürmek için büyük miktarda tuza veya karbonata ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Bazen bunun yerine hızlıca bir kapak bulup yangını örtmek daha kolay ve daha etkili olabilir.
Karbonat ve tuz yağ yangınlarını etkili bir şekilde söndürse de, diğer toz haldeki malzemeler yangını daha da kötüleştirebilir. Un ve kabartma tozu son derece yanıcıdır ve aşırı ısıda patlar. Bunları veya bunları içeren herhangi bir karışımı yağ yangınında kullanmayın.