14.04.2025 - 13:10 | Son Güncellenme:
Turşu soğan yapmak için, dilimlenmiş kırmızı soğanları bir sirke solüsyonunda (en basit haliyle, su ve sirkeyi bire bir oranında ve şekerle tuz) bekletin. Bunları buzdolabında 1 gece beklettikten sonra, sayısız yemeğe eklemeye hazır bir kavanoz taze turşu soğanınız olacak. Bu kolay turşu soğan tarifi sadece dört malzemeyle, yaklaşık 12 saatte hazırlanabiliyor.
Kırmızı soğanlar, beyaz ve sarı soğanlardan daha keskin bir tada sahiptir ve bu da onları turşu yapmak için ideal kılar. Soğanı keskin bir şef bıçağıyla veya en düzgün kesimler için yuvarlak, yarım ay veya bir kutuptan diğerine dilimleyebilirsiniz.
Turşu kırmızı soğanı hemen hemen her tür sirkeyle yapabilirsiniz. Damıtılmış beyaz sirke boş bir tuval sunar, bu nedenle eklediğiniz tatlandırıcılar gerçekten parlayabilir. Ancak elma sirkesi, üzüm sirkesi veya dolabınızda bulunan herhangi bir türü kullanabilirsiniz.
Turşu suyunu suyla kesmek sirkenin buruk etkisini kontrol altında tutar. Tarifler genellikle 50/50 oranını önerir. Daha keskin bir turşu için 3 sirkeye 1 oranında su kullanabilirsiniz. Daha yumuşak bir turşu için ters yönde kullanmalısınız. Filtrelenmiş musluk suyu burada iyidir. Önemli olan kaynamasını sağlamaktır çünkü sıcak su-sirke solüsyonu şekerin ve tuzun erimesine yardımcı olacaktır.
Bir miktar tatlılık, turşu suyunun asiditesini dengeler. Burada herhangi bir tatlandırıcı türünü kullanabilirsiniz. beyaz şeker en nötr tada sahiptir. Ancak esmer şeker, akçaağaç şurubu, bal veya agave şurubu da işe yarayacaktır.
Burada kullandığınız tuz türü önemlidir. Hemen hemen tüm turşu tarifleri, sirke çözeltisinde en kolay çözünen ve bulanıklaşmasını önleyen koşer tuzuyla en iyi sonucu verir. Hacimsel tuzluluk da tuz kristallerinin boyutuna göre değişir, bu nedenle çözeltiyi çok tuzlu hale getirebilecek deniz tuzu, pullu tuz veya iri taneli tuzdan kaçının.
1 orta boy kırmızı soğan, incecik doğranmış, yarım su bardağı damıtılmış beyaz sirke veya tercih ettiğiniz sirke, yarım su bardağı filtrelenmiş musluk suyu, 2 çay kaşığı toz şeker, 1 buçuk çay kaşığı kaya tuzu veya 4 bölü 3 çay kaşığı deniz tuzu ihtiyacınız olan malzemeler arasında.
1 adet orta boy kırmızı soğanı incecik doğrayıp cam bir kavanoza koyun. Orta boy bir tencerede yarım su bardağı damıtılmış beyaz sirke, yarım su bardağı su, 2 çay kaşığı şeker ve 1 buçuk çay kaşığı kaya tuzunu orta-yüksek ateşte, şeker ve tuz tamamen eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Kavanozdaki kırmızı soğanların üzerine tuzlu su dökün ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. En az 12 saat ve en fazla 4 gün boyunca buzdolabında saklayın.
Temel formülü öğrendikten sonra, turşu suyuna baharat, ot veya diğer çeşnileri eklemekten çekinmeyin. Bütün baharatlar burada parlıyor: 1 çay kaşığı kişniş tohumu, 1 çay kaşığı kimyon tohumu ve/veya yarım çay kaşığı bütün karabiber eklenebilir. Baharatların aromasını ortaya çıkarmak için turşu kavanozunuza eklemeden önce kuru bir tavada hoş kokulu olana kadar (1-2 dakika) kavurun.
Kavanoza taze otlar da doldurabilirsiniz. dereotu popüler bir seçimdir. ancak taze kekik veya mercanköşk dalları da işe yarar. Salamura suyunun lezzetini ezilmiş bir diş sarımsak, birkaç şerit narenciye kabuğu veya bir defne yaprağı ile artırabilirsiniz.
Uygun turşu soğanı yapmak için, sirke solüsyonunun soğanlara tamamen nüfuz etmesi için en az 12 saate ihtiyacınız olacak. Ancak akşam yemeği fırındaysa ve süslemek için turşu kırmızı soğanla çok daha lezzetli olacaksa, hızlı turşu tam size göre. Aşağıdaki tekniklerle, hızlı turşu soğanları sadece 15 dakikada yapabilirsiniz.
İlk tarifte belirtilen talimatları izleyin, ancak tuzlu suyu sadece kenarları kaynayana kadar ısıtın. Ardından ılık sirke karışımını dilimlenmiş soğanların üzerine dökün; yaklaşık 15 dakika içinde hazır olacaklar. Ayrıca çok ince dilimlenmiş soğan halkalarını ara sıra karıştırarak yumuşayana ve parlak pembe renge dönene kadar limon suyunda marine edebilirsiniz. Yaklaşık 1 saat sürebilen bu yöntem de işinizi görebilir.