28.05.2024 - 16:16 | Son Güncellenme:
Mercimek (lens culinaris), baklagiller familyasının yenilebilir tohumlarıdır ve kırmızı, yeşil, kahverengi, sarı ve siyah gibi çeşitli renklerde bulunur. Baklagil ailesinin diğer üyeleri gibi baklalar halinde büyürler.
Hazırlanması hızlı olan ve genellikle paranızın karşılığını veren mercimek, protein, lif ve çok sayıda mineral sağlayan zengin bir besin kaynağıdır.
Araştırmalar düzenli olarak mercimek yemenin diyabet, obezite, kanser ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azalttığını gösteriyor.
Bu, fenoller adı verilen koruyucu bitki bileşiklerinin zengin içeriği sayesindedir; mercimek, fenolik içerik açısından en üst sıradaki baklagiller arasındadır. Mercimeklerin antioksidan, antibakteriyel, antiviral ve antiinflamatuar etkilere sahiptir ve kalp koruyucu özellikler gösterir.
Mercimek, sindirim fonksiyonunu destekleyen ve sağlığımız için çok önemli olan faydalı bağırsak bakterilerini 'besleyen' prebiyotik lif açısından özellikle zengindir.
Lif açısından zengin bir diyet, kolorektal kanser riskinin azalması da dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararıyla ilişkilidir .
Mercimek lif, folat ve potasyum açısından zengindir; bu da onları kalp için ve kan basıncını ve kolesterolü yönetmek için mükemmel bir seçim yapar . Aynı zamanda sabit kalp atışının korunmasına yardımcı olan enerji veren demir ve B1 vitamini kaynağıdırlar.
Baklagiller ve mercimek düşük glisemik indekse (GI) sahiptirler, bu da sağladıkları enerjinin kan dolaşımına salınma hızını yavaşlatır.
Bu kan şekeri yönetimini iyileştirmeye yardımcı olur. Yüksek lif içeriği aynı zamanda onları oldukça doyurucu hale getirir ve bu da iştah kontrolüne yardımcı olur .
Mercimek zengin bir protein kaynağıdır ve bu da onları et veya balığa mükemmel bir alternatif haline getirir. Mercimeklerden elde edilen kalorilerin üçte biri kadarı proteinden gelir; bu da mercimeği, herhangi bir baklagil veya sert kabuklu yemiş arasında ağırlıkça en yüksek protein içeriğine sahip üçüncü yapar.
Diğer baklagiller gibi mercimek de metiyonin ve sistein gibi temel amino asitlerden birkaçı bakımından düşüktür. Mercimekleri pirinç veya buğday gibi tahıl taneleriyle birleştirerek bu sorunu kolayca çözebilirsiniz.